Aproape un milion de români votează pentru prima dată. Ce trebuie să ştie cei care intră în premieră într-o secţie de votare
Peste 18 milioane de români sunt pe listele de alegători. Dintre ei, aproape 900.000 au pentru prima dată drept de vot. Este vorba despre cei care au împlinit 18 ani după precedentele alegeri.
De Redactia Observator la 04.06.2024, 19:43Primul pas este prezentarea actului de identitate. Documentul va fi verificat electronic de STS printr-un dispozitiv al Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. Ulterior vei fi repartizat către un membru al secţiei de votare, căruia îi vei prezenta încă o dată actul de identitate. Vei semna în lista electorală și vei primi buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea "VOTAT".
Ce se întâmplă dacă greşeşti aplicarea ştampilei
Înainte de a intra în cabina de vot, asigură-te că pe spatele fiecărui buletin de vot este aplicată ștampila de control a secției de votare. Dacă aceasta lipsește, votul va fi declarat nul. În cabina de vot, ştampila cu menţiunea "VOTAT" trebuie aplicată în patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit. Dacă greșești aplicarea ștampilei, poți cere un nou buletin de vot, iar primul va fi anulat.
Buletinele de vot trebuie îndoite şi introduse în urna corespunzătorare. Apoi vei restitui ștampila şi vei primi actul de identitate. Pe buletinele de identitate va fi aplicată ştampila cu menţiunea "VOTAT", iar pe cărţile de identitate un timbru autocolant cu aceeaşi mențiune "VOTAT" și data scrutinului. Atenţie, însă, pe noile cărți de identitate, electronice, nu se aplică acest timbru.