Planul PSD şi PNL pentru alegerile prezidenţiale. Ce pun la cale liderii liberali după ce au pierdut 6 consilii judeţene
Rezultatele alegerilor stârnesc primele nemulţumiri în coaliţie. O tabără din PNL îşi doreşte ruperea alianţei pentru a-l propulsa pe liderul Nicolae Ciucă spre prezidenţiale din Opoziţie. Zilele acestea liderii coaliţiei se vor întâlni din nou pentru a tranşa situaţia privind cursa pentru Cotroceni. Între timp, liderul USR şi-a dat demisia din cauza rezultatelor dezastruoase de la alegeri.
De Marius Gîrlaşiu la 10.06.2024, 20:16PSD câştigă un număr record de consili şi reuşeşte să ia şase fiefuri liberale. Ajunge astfel la 26 de şefi de CJ, iar PNL are 11.
Supriza alegerilor vine din Suceava, acolo unde, după 20 de ani de guvernare liberală, social-democraţii revin în fruntea judeţului.
Alegeri Locale 2024. Cum arată situaţia
PNL a avut până la alegeri: Timiş, Prahova, Maramureş, Caraş-Severin, Suceava, Vrancea, Alba, Arad, Bihor, Braşov, Cluj, Constanţa, Giurgiu, Iaşi, Ilfov, Sălaj, Sibiu.
PSD a avut până la alegeri: Vaslui, Vâlcea, Tulcea, Teleorman, Olt, Neamţ, Mehedinţi, Ialomiţa, Hunedoara, Gorj, Galaţi, Dolj, Dâmboviţa, Călăraşi, Buzău, Brăila, Botoşani, Bistriţa-Năsăud, Bacău, Argeş. UDMR a avut până la alegeri: Covasna, Harghita, Mureş, Satu Mare.
PNL a rămas cu: Alba, Arad, Bihor, Braşov, Cluj, Constanţa, Giurgiu, Iaşi, Ilfov, Sălaj, Sibiu.
PSD a luat: Timiş, Prahova, Maramureş, Caraş-Severin, Suceava, Vrancea, Vaslui, Vâlcea, Tulcea, Teleorman, Olt, Neamţ, Mehedinţi, Ialomiţa, Hunedoara, Gorj, Galaţi, Dolj, Dâmboviţa, Călăraşi, Buzău, Brăila, Botoşani, Bistriţa-Năsăud, Bacău, Argeş. UDMR a rămas cu aceleaşi: Covasna, Harghita, Mureş, Satu Mare
În număr de voturi, diferenţa nu este atât de mare între cele două partide. 2,5 milioane de români au pus ştampila pe liberali la alegerile locale, iar social democraţii au fost aleşi de 2,8 milioane de alegători. După reconfigurare, coaliţia a început să dea semne că nu va rezista.
Surse: Lideri din PNL au propus ruperea coaliţiei
Sursele Observator spun ca lideri cu influenta in conducerea PNL au propus ruperea coalitiei cu PSD si iesirea partidului de la guvernare. Asta pentru ca unii dintre PNL considera ca Nicolae Ciuca ar avea sanse mai mari sa castige cursa pentru Cotroceni daca PNL ar ataca alegerile prezidentiale din opozitie.
Mutările în jocul pentru prezidenţiale au început în forţă. Klaus Iohannis a vorbit cu liderii PNL şi le-a transmis că este mulţumit de rezultate.
La sediul PSD, liderii partidului au încercat să scape de stresul rezultatelor şi, în curte, s-au uitat aparent relaxaţi la Formula 1 pe Antena Play.
Cu mai putin de doua ore inainte de inchiderea urnelor, tensiunea este in crestere in cadrul celui mai mare partid din tara noastra, insa liderii au vrut sa ofere presei o imagine care sa contrabalanseze ceea ce stiam. Au iesit in curtea partidului relaxati, au vorbit zeci de minute la telefon si au baut o cafea.
Soarta Coaliţiei este încă incertă
Sunt luate în calcul toate scenariile: adică Nicolae Ciucă va fi candidatul la prezidenţiale, social democraţii l-ar putea susţine în schimbul funcţiei de premier şi a unor mandate de miniştri. Voci din PSD susţin însă că partidul trebuie să aibă propriul candidat.
"Partidul Social Democrat a castigat alegerile. Tot ce am obtinut astazi reprezinta increderea pe care ne-au dat-o romanii, dar si munca fiecaruia dintre colegii nostri", a declarat Marcel Ciolacu.
Liderii coaliţiei vor avea o şedinţă zilele următoare unde vor negocia şi vor discuta strategiile pentru alegerile viitoare.
Din Opoziţie, au început să cadă capete după afişarea primelor rezultate. Cătălin Drulă, liderul USR, a recunoscut înfrângerea şi s-a retras de la conducerea partidului.
"Imi asum acest rezultat şi voi convoca în USR alegeri pentru un nou preşedinte în cel mai scurt timp", a declarat Cătălin Drulă.
Dominic Fritz, care a câştigat detaşat primăria Timişoarei în faţa lui Nicolae Robu, şi-a asumat candidatura pentru preşedinţia USR.