Curățenie în listele PSD pentru parlamentare: Viorica Dăncilă, Carmen Dan sau Liviu Pleșoianu, excluși
De la extaz la agonie în câteva ore. Nume mari din PSD, care îşi pregăteau deja fotoliile din Parlament, au dispărut de pe liste. Motivul oficial - încercarea de a mai albi imaginea partidului, prin excluderea celor cu probleme penale. Neoficial - e un joc de putere între conducerea actuală a PSD şi cei care i s-au pus împotrivă în ultima vreme. Aşa că listele pentru parlamentare se încheie cu un val de demisii şi revoltă din partea celor care au rămas pe dinafară.
De Larisa Bernaschi la 22.10.2020, 22:05- Organizaţiile PSD care au câştigat la locale au avut mână liberă la stabilirea listelor
- În cazul pierzătorilor, Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu au decis, din pix, cine sunt candidaţii
Căzut în dizgraţie în propriul partid, baronul de Vrancea Marian Oprişan a luptat până în ultimul moment pentru un fotoliu de parlamentar. A forţat desemnarea sa drept cap de listă pentru Senat de către organizaţia PSD Vrancea, doar ca să fie tras pe linie moartă de conducerea centrală.
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Listele trimise de domnul Marian Oprişan la Vrancea au fost invalidate.
Este finalul unei ere pentru Marian Oprişan. În nici o lună, a pierdut şefia Consiliului Judeţean Vrancea, după două decenii în care a dominat judeţul, dar şi susţinerea colegilor săi pentru un loc în Parlament. În încercarea de a-şi mai salva ceva din imagine, Oprişan susţine pe Facebook că de fapt s-a răzgândit el şi şi-a retras candidatura la Senat.
Gabriela Firea, preşedinte PSD Bucureşti: Îmi pare rău de Oprişan, dar trebuie să înţeleagă că deciziile care se iau la nivelul partidului sunt din dorinţa de a schimba în bine imaginea formaţiunii politice.
Nume grele, excluse de pe listele PSD
Organizaţiile PSD care au câştigat la locale au avut mână liberă la stabilirea listelor, în timp ce în cazul pierzătorilor, Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu au decis, din pix, cine sunt candidaţii. Automat, asta a însemnat excluderea unor candidaturi.
Cum ar fi cea a lui Liviu Pop. Fost ministru al Educaţiei, cu două mandate de senator la activ, Liviu Pop cere sfaturi pe facebook dacă să demisioneze sau nu din PSD, după ce n-a mai prins loc la parlamentare.
Liviu Pleşoianu a demisionat fără să mai ceară sfaturi. Deputat de Bucureşti, apropiat al lui Liviu Dragnea, parlamentarul PSD susţine că partidul a fost preluat de impostori şi sforari.
Tot demisie şi în cazul senatorului Şerban Nicolae, după ce nici pentru el nu s-a găsit loc pe liste.
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Această onoare de a fi în Parlamentul României nu este o meserie de care să trebuie să te legi.
Iar lista celor traşi pe linie moartă continuă cu fostul ministru de Interne, Carmen Dan şi deputatul Eugen Nicolicea. Nici chiar Ecaterina Andronescu, parlamentar PSD de 20 de ani şi ministru al Educaţiei în Guvernele Năstase, Ponta şi Dăncilă, nu a mai prins loc pe listele PSD.
Aflată într-un con de umbră, Viorica Dăncilă a încercat să îşi resusciteze cariera politică.
Viorica Dăncilă, fost premier: O persoană care a fost premier are experienţă şi expertiză care pot fi folosite pentru România. Cred că experienţa mea poate fi folosită în continuare.
Nu la fel a crezut partidul. Aşa că fostul premier a rămas pe dinafară. Sub pretextul curăţării partidului de candidaţi cu probleme penale, au fost îndepărtaţi rectorul Mihnea Costoiu şi fostul primar al Constanţei, Decebal Făgădău.
Ambii sunt trimişi în judecată de DNA pentru abuz în serviciu.