Antena Meniu Search
x

Update Rezultate finale alegeri parlamentare 2020. Situația partidelor câștigătoare pe județe și municipiul București

Rezultatele finale la alegerile parlamentare 2020 au fost anunţate. Pe Observatornews.ro afli cine va beneficia de cele mai multe mandate de senator şi deputat în Parlamentul României, după ce milioane de români au ieşit duminică la vot.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 09.12.2020, 19:26

Vezi și
  • Rezultatele de la alegerile parlamentare 2020, pe observatornews.ro
  • Prezenţa la alegerile parlamentare din 2020 a fost mai scăzută decât în urmă cu patru ani

După numărarea voturilor din toate secțiile de vot, rezultatele finale ale BEC confirmă victoria PSD în alegerile parlamentare și faptul că Partidul Mișcarea Populară nu a atins pragul electoral de 5%.

Prezența finală la vot a fost de 33,24% din numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente. 

REZULTATE FINALE CAMERA DEPUTAȚILOR

Iată situația voturilor pentru primii 10 competitori electorali:

PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT    -    28.90%

PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL    -    25.19%

ALIANȚA USR PLUS    -    15.37%

ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR    -    9.08%

UNIUNEA DEMOCRATĂ MAGHIARĂ DIN ROMÂNIA    -    5.74%

PARTIDUL MIȘCAREA POPULARĂ    -    4.82%

PARTIDUL PRO ROMÂNIA    -    4.09%

PARTIDUL ECOLOGIST ROMÂN    -    1.12%

PARTIDUL PUTERII UMANISTE (SOCIAL- LIBERAL)    -    1.01%

PARTIDUL ROMÂNIA MARE    -    0.55%

REZULTATE FINALE SENAT

Iată situația voturilor pentru primii 10 competitori electorali:

PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT    -    29.32%

PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL    -    25.58%

ALIANȚA USR PLUS    -    15.86%

ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR    -    9.17%

UNIUNEA DEMOCRATĂ MAGHIARĂ DIN ROMÂNIA    -    5.89%

PARTIDUL MIȘCAREA POPULARĂ    -    4.93%

PARTIDUL PRO ROMÂNIA    -    4.13%

PARTIDUL ECOLOGIST ROMÂN    -    1.33%

PARTIDUL PUTERII UMANISTE (SOCIAL- LIBERAL)    -    1.19%

PARTIDUL ROMÂNIA MARE     -    0.65%

Vezi principalele declaraţii şi evenimente din timpul votului, precum şi date despre prezenţa la vot, în fiecare oră, aici

Citește și:

Rezultate alegeri parlamentare 2020, situație pe județe și Municipiul București

Rezultatele oficiale de la BEC, parţiale şi finale, sunt publicate şi actualizate pe măsură ce se vor încheia numărătorile în secţiile de vot.

Cine ar putea câștiga alegerile parlamentare?

PNL şi USR şi-au pus speranţele în repetarea sau chiar îmbunătăţirea rezultatelor obţinute la alegerile locale din 2020, bazându-se în special pe o prezenţă mai mare la vot ca în urmă cu 4 ani, în 2016.

Realitatea însă a contrazis aşteptările celor două partide, iar prezenţa este chiar mai slabă decât în 2016, astfel că putem vorbi despre un viitor Parlament cu cea mai scăzută legitimitate din ultimul timp. Iar prezenţa scăzută la vot a oferit Partidului Social Democrat o gură de aer în lupta electorală.

Conform sondajelor dinaintea zilei votului, PNL era distanţat în câştigător, cu USR şi PSD dând bătălia pentru poziţiile următoare. În ziua votului însă rezultatele venite dinspre partide arată că PSD a condus la anumite ore sau este cot la cot cu PNL în lupta pentru câştigarea alegerilor.

Ambele partide ar avea în jur de 30% din voturi, cu Alianţa USR-Plus la jumătate, iar partide precum Pro România, UDMR, PMP sau AUR trecând la limită pragul electoral.

Prezența la vot, ora 21:00

Peste 5,7 milioane de români au votat duminică, ceea ce înseamnă o prezenţă de 31,84 %. Cei mai numeroşi sunt votanţii din categoria de vârstă 45 - 64, urmaţi de cei de peste 65 de ani. Cea mai slabă prezenţă se înregistrează la categoria 18 - 24 de ani.

Prezenţa în mediul urban este considerabil  mai mare decât în mediul rural, diferenţa fiind de aproape 400.000 de alegători.

La alegerile parlamentare din 2016, prezenţa la vot la închiderea urnelor a fost 39,49%, ceea ce reprezintă 7.212.022 alegători

Prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale din 2019 a fost 47,66% în primul tur, iar la localele de anul acesta a fost 46%. 

Observatornews.ro vă aduce rezultatele alegerilor parlamentare, primele rezultate parțiale și rezultatele finale de la Alegerile parlamentare din 2020, precum și cele mai importante știri din ziua votului: declarațiile făcute de principalii candidați din București și marile orașe, după vot, dar și după aflarea rezultatelor, și date în timp real despre prezența la vot.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Alegeri parlamentare 2020 » Rezultate finale alegeri parlamentare 2020. Situația partidelor câștigătoare pe județe și municipiul București