Video Câte mandate va avea fiecare partid după alegerile parlamentare. Posibil Guvern PNL, USR-PLUS, UDMR
Mai sunt foarte puţine voturi de numărat de la alegerile parlamentare şi pare că lucrurile nu se vor mai schimba. Din acest moment încep calculele şi negocierile pentru noua coaliţie de guvernare, pentru funcţiile de ministru, dar şi pentru şefia celor două Camere ale Parlamentului.
- PNL are nevoie de USR-PLUS, UDMR şi minorităţi pentru a putea instala un guvern.
Potrivit calculelor din acest moment, social-democraţii vor avea 47 de senatori, liberalii - 41, iar alianţa USR-PLUS - 25. AUR numără acum 14 senatori şi UDMR, 9.
La Camera Deputaţilor discutăm de 110 deputaţi social-democraţi şi 93 liberali. 55 de deputaţi va avea alianţa USR-PLUS, 33 vor fi de la AUR, iar 21 vor reprezenta UDMR. Restul minorităţilor vor avea 18 mandate. Vom avea 466 de senatori şi deputaţi în noua legislatură.
Şi liberalii şi social-democraţii îşi doresc o formulă de guvernare în jurul premierului lor. PNL, rămas fără Ludovic Orban, merge înainte cu şeful Apărării, Nicolae Ciucă, în timp ce PSD l-a nominalizat pe Alexandru Rafila.
Negocieri pentru Guvern
Declarativ, liberalii conduc discuţiile pentru formarea noului Guvern. În realitate însă, Klaus Iohannis şi-a asumat rolul de negociator-şef. Primul pas: demisia lui Ludovic Orban şi automat renunţarea la pretenţiile de a conduce noul Executiv. Preşedintele vrea în continuare un Guvern format în jurul PNL, alături de USR-PLUS şi UDMR. Klaus Iohannis i-a sunat deja pe Dan Barna şi Kelemen Hunor şi vor urma şi discuţii faţă în faţă spre finalul acestei săptămâni. Până atunci, şeful statului i-a convocat marţi pe liderii PNL la vila Lac.
Ludovic Orban: "Este obiectivul nostru de a forma o majoritate parlamentară în jurul PNL, fără PSD."
Kelemen Hunor: "E nevoie de un Guvern de centru-dreapta."
Dan Barna: "Este posibilă crearea unei majorităţi decente din PNL, USR-PLUS şi UDMR.”
Dacă alianţa de guvernare este clară, nu la fel este situaţia în cazul viitorului premier, care încă se joacă. Liberalii au două nume în cărţi: Nicolae Ciucă şi Ilie Bolojan. Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, spun sursele Observator, ar fi refuzat din start. De cealaltă parte, Nicolae Ciucă nu este agreat de USR-PLUS, care are propria propunere: Dacian Cioloş.
Alianţa USR-PLUS este dispusă să cedeze funcţia de prim-ministru în schimbul şefiei Camerei Deputaţilor. Tot în cadrul negocerilor din această perioadă se tranzacţionează funcţiile din parlament şi şefia ministerelor.
Ministerul Justiţiei este râvnit şi de USR-PLUS, spun sursele Observator. Care ar mai vrea şi ministerele Finanţelor, Transporturilor şi al Dezvoltării. Consecvenţi tradiţiei, UDMR şi-ar dori ministerul Sănătăţii.
Calcule pentru majoritate parlamentară
Însă ca să ai guvern, trebuie să ai majoritate parlamentară. Cum vom avea începând de anul acesta 466 de aleşi, este nevoie de 234 de voturi pentru ca un Guvern să fie învestit. Care sunt, aşadar, şansele unui guvern de centru-dreapta? Potrivit calculelor partidelor, PNL, USR-PLUS şi UDMR ar strânge în jur de 244 de voturi. La care s-ar adăuga şi cele 18 are minorităţilor, care de obicei votează pentru Guvern. O majoritate fragilă, deci, care fără UDMR s-ar dărâma rapid.
Şi social-democraţii au planuri de guvernare, dar aproape imposibil de concretizat în acest moment. Surse Observator spun că Alexandru Rafila, posibila propunere de premier a PSD, a intrat în izolare 14 zile, după ce soţia sa a fost confirmată cu noul coronavirus.
Conform calculelor PSD, social-democraţii vor avea 158 de senatori şi deputaţi. Ca să strângă 234 de voturi pentru a-şi învesti Guvernul ar putea face alianţă cu AUR, care va avea în jur de 47 de aleşi. Însă aici părerile sunt împărţite.
Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte PSD: ”Există şanse foarte puţine spre zero să ne aliem cu un asemenea partid.
Gabriela Firea, președinte PSD București: ”Vom negocia cu toate forţele politice din Parlament, mai puţin cu PNL.”
Însă nici în alianţă cu AUR, social-democraţii nu ar avea suficiente voturi pentru a-şi impune Guvernul. Ar avea şi ei nevoie de sprijinul UDMR şi al minorităţilor.
Kelemen Hunor: ”Nu cred că se poate forma astăzi și în viitorul apropiat o majoritate în jurul PSD-ului, trebuie să fie limpede pentru toți.”
Abia după ce numărătoarea voturilor se va încheia şi alegerile sunt validate, preşedintele va convoca oficial partidele la consultări la Palatul Cotroceni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰