Antena Meniu Search
x

Video USR PLUS şi UDMR îl vor susţine pe Florin Cîţu pentru postul de premier. Negocieri pentru ministere

Florin Cîţu este propunerea PNL pentru funcţia de premier al României. Nominalizarea ministrului finanţelor a provocat, imediat, reacţii.

de Larisa Bernaschi

la 10.12.2020, 15:44

Vezi și
  • Klaus Iohannis s-a întâlnit miercuri cu liderii PNL, USR PLUS şi UDMR, cei care ar putea forma următoarea coaliţie.

PNL şi Klaus Iohannis s-au pus de acord, joi, că Florin Cîţu este cea mai bună propunere pe care PNL o poate face în acest moment. De asemenea, propunerea va fi susţinută de USR PLUS şi UDMR.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a întrebat pe liderii celor trei partide dacă sunt de acord cu propunerea, iar răspunsul a fost afirmativ. Astfel, urmează acum negocierile pe ministere.

Klaus Iohannis a programat pentru luni, de la ora 11:00, consultări cu toate partidele care au intrat în Parlament.

Florin Cîţu, propunerea PNL pentru postul de premier

Florin Cîţu a fost votat de membrii Biroului Permanent al Partidului Naţional Liberal, cu o singură abţinere. Dan Motreanu nu a considerat oportună nominalizarea actualului ministru al Finanţelor în funcţia de prim-ministru, aşa că s-a abţinut de la vot. Faptul că, de pe lista scurtă a premierilor, a fost eliminat Nicolae Ciucă îi satisface şi pe cei de la USR-Plus.

În realitate, USR PLUS ar fi fost de acord cu varianta Nicolae Ciucă doar pentru a obţine, la schimb, Ministerul Justiţiei. Acum, odată cu nominalizarea lui Florin Cîţu, nu mai are cum să emită pretenţii. 

Mai ales că PNL doreşte să aibă cât mai multe ministere care contează. Pe lângă Ministerul Justiţiei în fruntea căruia va rămâne Cătălin Predoiu, liberalii doresc Ministerul Economiei, condus tot de Virgil Popescu, dar şi Ministerul Transporturilor, cu Lucian Bode în frunte. 

Bineînţeles, PNL nu este dispus să renunţe nici la Ministerul Finanţelor. Cu atât mai mult acum, când Florin Cîţu e la un pas să devină şeful Guvernului. De asemenea, Ministerul Dezvoltării ar reveni vicepremierului actual, Raluca Turcan. 

La rândul său, Ion Ştefan şi-ar dori să rămână la cârma Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. Dar, dacă nu se poate, ar vrea Ministerul Educaţiei. Ion Ştefan este absolvent al Universităţii Maritime din Constanţa şi are o diplomă de inginer electromecanic. 

Aşa că, pentru a le acorda nişte ministere şi colegilor de alianţă, liberalii ar trebui să înfiinţeze cel puţin două noi ministere. Unul ar fi al Turismului, celălalt - al Mediului de Afaceri.

Ce ministere ar putea avea alianţa de guvernare

Numai că USR PLUS nu se mulţumeşte cu maximum şase portofolii. Formaţiunea politică vizează şapte ministere: Transporturile, Economia, Sănătatea, Finanţele, Fondurile Europene şi, evident, Justiţia. 

Cei de la UDMR joacă, deocamdată, cartea prudenţei. În realitate, şi-ar dori şefia Camerei Deputaţilor, dar şi cele trei ministere pe care le-au mai condus când au fost la guvernare: Sănătatea, Cultura şi Mediul. Maghiarii nu ar fi deranjaţi, însă, nici de un post de vicepremier fără portofoliu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Alegeri parlamentare 2020 » USR PLUS şi UDMR îl vor susţine pe Florin Cîţu pentru postul de premier. Negocieri pentru ministere