Rezultate alegeri parlamentare 2020. Cine are cele mai mari şanse să formeze noul guvern
După încheierea alegerilor parlamentare, e rândul preşedintelui să aleagă viitorul guvern. Klaus Iohannis va avea discuţii cu partidele care au depăşit pragul de 5 la sută şi va evalua programele de guvernare.
De Larisa Bernaschi la 07.12.2020, 15:19- După rezultatul alegerilor parlamentare, Klaus Iohannis va numi un premier, care trebuie să fie votat în Parlament.
Alegeri parlamentare 2020. Legea nu îl obligă pe preşedinte să numească un premier din partidul cu cele mai multe voturi. În schimb, formaţiunea politică din care va fi ales primul ministru trebuie să aibă susţinerea a două treimi dintre senatori şi deputaţi.
Din momentul desemnării candidatului, în maximum 10 zile premierul trebuie își își formeze echipa guvernamentală, listă care va fi depusă cu programul de guvernare la Parlament pentru a primi votul de încredere. Este nevoie de 233 de voturi pentru ca guvernul să fie învestit. Abia atunci, noii miniştri depun jurământul în fața Președintelui şi îşi preiau mandatele. Până atunci, guvernul actual rămâne în funcţie.
Din rezultatele de până acum, ştim aşadar că niciun partid nu poate guverna singur, nimeni nu are majoritate parlamentară. Marea bătălie este acum cea a alianţelor. Cine cu cine şi-ar putea da mâna pentru a merge le Palatul Victoria şi ce procent ar obţine împreună.
Cine ar putea forma noul guvern după alegeri
Este greu de format un guvern în urma rezultatului alegerilor de ieri, deoarece niciun partid nu se apropie de cifra de 50% din mandate, ca în 2016, când PSD obţinea 45%.
PSD a câştigat şi aceste alegeri, însă mai are nevoie de încă 20-25% din restul mandatelor de senatori sau deputaţi pentru a putea ajunge la putere.
Cele mai mari şanse în acest moment le au PNL şi USR-PLUS, care se apropie împreună de un scor de 40%, iar după redistribuire, ar putea fi şi mai aproape de 50%. Urmează însă negocieri intense pentru a putea ajunge la o înţelegere.
Susţinerea pentru aceste două partide ar mai putea veni de la UDMR, PMP sau minorităţi.
Klaus Iohannis va trebui să medieze situaţia, iar după ce se termină consultările, noul guvern ar putea fi învestit în jurul datei de 20 decembrie, când noul Parlament îşi preia mandatul.
Rezultate parţiale oficiale BEC la alegerile parlamentare 2020
Camera Deputaților
PSD 29,50%
PNL 24,64%
USR+ 14,76%
AUR 8,29%
UDMR 7,22%
PMP 4,70%
Pro România 4,24%
Senat
PSD 30,01%
PNL 25,07%
USR+ 15,10%
AUR 8,67% UDMR 7.34 %
PMP 4,76%
Pro România 4,22%