Ce crede Ilie Bolojan despre decizia CCR de renumărare a voturilor: "E confuză. Acest termen este imposibil de respectat"
Situaţie fără precedent în istoria României! 9.465.000 de voturi trebuie renumărate, au decis judecătorii Curţii Constituţionale. Un lucru imposibil de făcut într-un timp scurt, susţin reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente. Rezultatul renumărării ar putea schimba ierarhia candidaţilor pentru Cotroceni. Este extrem de important în condiţiile în care între locul 2 Elena Lasconi şi locul 3 Marcel Ciolacu, este o diferenţă de numai 2740 de voturi. Ilie Bolojan, preşedinte interimar PNL, crede că decizia de renumărare este "confuză" şi termenul nu poate fi respectat.
De Alessandra Stoicescu la 28.11.2024, 21:04Ilie Bolojan, preşedintele interimar al PNL, partid care şi-a anunţat deja susţinerea pentru candidata Elena Lasconi, a declarat, în exclusivitate pentru Observator, că decizia CCR este confuză, fiind dat un termen până mâine la prânz, având în vedere logistica, nu poate fi respectată.
Cum comentaţi decizia Curţii Constituţionale de renumărare a tuturor voturilor? Va schimba oare ierarhia candidaţilor?
Ilie Bolojan: Nu comentez pe fond decizia, spun doar că este o decizie confuză, pentru că nu doar că s-a dispus renumărarea voturilor, ci s-a dat un termen de pronunţare până mâine la prânz, ceea ce înseamnă că acest termen este imposibil de respectat. Pentru că aceste buletine de vot, vreo 9 milioane, dispuse în saci, între 150.000 şi 250.000 vă puteţi imagina că trebuie luate din saci, trebuie numărate, trebuie supravegheată numărătoarea, ceea ce este imposibil până mâine. O decizie, când se dă, dacă nu poate fi pusă în aplicare, nu o poţi numi o decizie bună. Practic, ce se va întâmpla, este foarte probabil ca neputând să finalizeze până mâine, că nu este posibil, se va mai da probabil un nou termen, iar acest termen nu va putea fi înainte de parlamentare, pentru că o bună parte din membri care trebuie să numere la prezidenţiale sunt şi la parlamentare. Ei trebuie să se apuce de lucru de sâmbătă. Deci vom avea o finalizare săptămâna viitoare. Gândiţi-vă, pe acest fond de neîncredere pe care îl avem, în loc să ne concentrăm pe alegerile parlamentare, în loc să le explicăm românilor care sunt soluţiile la inflaţie, la deficite, la problemele de zi cu zi, toată atenţia este deturnată, se creează o stare de tensiune, care influenţează acest context electoral.
Domnul Terheş, că el a făcut plângerea, spune că anumite voturi care erau de fapt ale lui Orban, pentru că a anunţat că se retrage, au fost trecute la Elena Lasconi. I-aţi întrebat pe cei din secţiile de votare dacă e posibil aşa ceva?
Ilie Bolojan: Cel puţin în judeţul Bihor s-a precizat foarte clar că şi în condiţiile în care un candidat se retrage, dacă primeşte voturi, acele voturi nu se numără la candidatul pentru care s-a retras. Aceste lucruri au fost clarificate, pot fi tot felul de lucruri care se fac într-o secţie sau alta, dar nu renumărarea, sau garantarea unui proces electoral este problema, ci modul în care a fost făcută. E pentru prima dată când au reuşit să numere procesele verbale şi să le numere repede. Apăreau deciziile în timp. Am văzut cum şi-a numărat Moldova rezultatele şi noi înainte stăteam cu zile întregi. Problema de bază este că într-o zonă electorală plină de suspiciuni orice decizie de genul acesta confuză, duce la reacţii la vot pe care nu le putem prognoza. În loc să ne concentrăm pe discuţiile raţionale, o să ne trezim că s-ar putea să ne doară capul, nu pe cei din politică, ci pe cetăţenii de rând prin anumite efecte care pot apărea. Cu bune cu rele, România a ţinut o stabilitate. În loc să ne concentrăm pe parlamentare şi să le explicăm românilor că trebuie să se gândească la votul raţional, la votul pentru oameni care au mai făcut ceva, pe soluţii reale, în această situaţie nu se poate discuta serios pe această temă.
Ca să închidem discuţia pe această temă, în momentul acesta toate partidele au primit un vot de blamă, în special PNL şi PSD. Se produce o regrupare, veniţi în fruntea PNL şi spuneţi că această discuţie de renumărare poate să producă încă un cutremur. La ce vă aşteptaţi duminică?
Ilie Bolojan: Eu nu mă pot aştepta decât la o bună participare a tuturor celor care simt că votul lor are o importanţă pentru România, fac un apel către electorii PNL, să se prezinte, să voteze pentru responsabilitate, pentru România modernă, pentru că aşa cum la Oradea cei care mă cunosc garantez că aceste lucruri vor fi asumate de PNL şi le vom pune în practică în Parlament în sensul că cu cât numărul de parlamentari al PNL va fi mai mare cu atât forţa de a susţine aceste măsuri va fi mai puternică. Fără o reformă a clasei politice nu va fi o autoritate nici morală nici instituţională de a face reforma statului, fără a avea un stat eficient nu avem cum să avem fonduri mai multe pentru investiţii, pentru sănătate şi educaţie şi fără stabilirea unor reguli bune care să genereze comportamente corecte şi fără politici nu putem să ne aşteptăm ca în anii următori România va fi într-o stare mult mai bună. Lucrurile sunt delicate, avem războiul la graniţă, avem probleme cu economia Europei care se reflectă şi la noi. Ne-am împrumutat masiv, avem deficite mari, se acoperă prin inflaţie. Orice guvern va veni va avea o sarcină foarte dificilă.
Cutremur în PNL. Ilie Bolojan a preluat conducerea într-un moment extrem de greu pentru partid
Partidul Național Liberal a trecut printr-o schimbare majoră de conducere, după ce Nicolae Ciucă a decis să demisioneze din funcția de președinte. Ilie Bolojan, cunoscut pentru stilul său pragmatic, a fost validat ca președinte interimar al formațiunii, primind aplauze din partea colegilor. Schimbarea a venit pe fondul rezultatelor extrem de slabe obținute de Ciucă la alegerile prezidențiale.
În cadrul ședinței PNL au fost validați și patru prim-vicepreședinți interimari: Dan Motreanu, Emil Boc, Ciprian Ciucu și Valeriu Iftime. Analiza efectuată în partid a scos la iveală diferențe semnificative între rezultatele de la alegerile locale, unde PNL a atras 2.2 milioane de voturi, și cele de la recentele prezidențiale, când au obținut doar 811.000 de voturi. Aceste cifre alarmante au fost catalogate drept un "dezastru" chiar de către membrii partidului.
Ilie Bolojan a prezentat un bilanț privind rezultatele electorale, subliniind că Nicolae Ciucă a reușit să câștige doar într-un singur județ.