Cum arată calendarul alegerilor prezidenţiale, stabilit de coaliţie: România va adopta modelul american şi va avea 2 preşedinţi timp de 3 luni
Liderii coaliţiei de guvernare n-au căzut de acord azi, 27 februarie, asupra unui candidat comun pentru primăria Capitalei. Este nevoie de sondaje suplimentare care să arate cine are mai multe şanse. Au bătut în cuie, însă, calendarul alegerilor prezidenţiale.
De Marius Gîrlaşiu la 27.02.2024, 20:21Şedinţa este încă în plină desfăşurare, iar sursele Observator spun că liderii Coaliţiei au decis data alegerilor prezidenţiale. Pe 15 septembrie va fi organizat turul 1 al alegerilor prezidenţiale, iar două săptămâni mai târziu, adică pe 29 septembrie vom avea şi finala pentru Palatul Cotroceni.
Trei sondaje de opinie pentru stabilirea candidatului la Primăria Capitalei
Concret, asta înseamnă că preşedintele care va fi ales de români la finalul lunii septembrie va avea de aşteptat aproape 3 luni, până pe data de 22 decembrie atunci când va expira mandatul preşedintelui în exerciţiu. Preşedintele Klaus Iohannis va preda puterea abia pe data de 22 decembrie. Surse politice spun că se va aplica modelul american, acolo unde preşedintele e ales în prima zi de marţi a lunii noiembrie, dar preia mandatul abia la finalul lunii ianuarie.
În şedinţa Coaliţiei s-a mai discutat, potrivit surselor Observator, şi despre candidatul comun la Primăria Capitalei. Liderii PSD şi PNL nu au luat o decizie finală, dar în schimb vor comanda trei sondaje de opinie. Câte unul separat pentru fiecare partid şi un sondaj comun al coaliţiei de guvernare în care vor măsura intenţia de vot pentru mai mulţi candidaţi. Sursele Observator din ambele partide spun că e foarte posibil ca în aceste sondaje să fie incluse nume precum Sebastian Burduja din partea PNL, Gabriela Firea din partea PSD, Cătălin Cîrstoiu - managerul spitalului Universitar, dar şi numele unor oameni de afaceri.