Incidente la vot. Zeci de amenzi date în prima zi a alegerilor pentru nereguli electorale
Sunt 45.000 de angajați ai Ministerului de Interne care se vor asigura că totul decurge normal. Întreaga zi, reprezentanţii ministerului vor oferi informaţii şi date despre cum decurge întreg procesul electoral, din punct de vedere al organizării şi al ordinii publice.
De Redactia Observator la 24.11.2024, 11:50- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
UPDATE 11:50 Poliţiştii din Ploieşti au deschis un dosar penal pentru tentativă de fraudă la vot, după ce o persoană a încercat, duminică, să voteze de două ori.
"Poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie nr. 3 Ploieşti au fost sesizaţi, la data de 24 noiembrie, despre faptul că la o secţie de votare din municipiu, cartea de identitate a unei persoane ar fi fost scanată pentru a doua oară. În baza sesizării a fost constituită echipă operativă pentru verificarea aspectelor sesizate", informează Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova.
Conform sursei citate, poliţiştii au constatat faptul că un bărbat de 54 de ani, din municipiul Ploieşti, şi-ar fi exercitat dreptul de vot la o secţie de votare din municipiul Ploieşti şi ulterior s-ar fi deplasat la o altă secţie de votare tot din municipiu şi ar fi încercat să voteze din nou.
Update 10:58: Poliţiştii ieşeni au întocmit dosar penal pentru furtul unui panou electoral şi au acordat în ultimele 24 de ore două amenzi, dar şi un avertisment, pentru continuarea campaniei după ce aceasta s-a încheiat în mod oficial. De asemenea, angajaţii MAI au aplicat două amenzi, în valoare totală de 3.000 de lei şi un avertisment pentru contravenţii referitoare la procesul electoral.
UPDATE 10:50 Poliţiştii tulceni au aplicat, în ultimele 24 de ore, amenzi în valoare de 6.000 de lei, în urma unor sesizări legate de continuarea propagandei electorale.
UPDATE 10:15 Ministerul Afacerilor Interne (MAI) precizează, duminică, într-un comunicat de presă, că este considerată contravenţie continuarea propagandei electorale după încheierea oficială a acesteia, inclusiv prin postările din mediul online.
"Reiterăm că potrivit Legii (...) pentru alegerea Preşedintelui României, constituie contravenţie, dacă acestea nu constituie infracţiuni, continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia şi, potrivit Deciziei (...) Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în România, reţelele de socializare sunt considerate spaţiu public", arată MAI.
Astfel, continuarea promovării electorale în afara perioadei permise de lege este interzisă, inclusiv în aceste medii, conform legislaţiei în vigoare. "Precizăm că în cursul zilei de ieri au fost aplicate sancţiuni pentru continuarea propagandei electorale, în majoritate avertismente, reprezentanţilor şi simpatizanţilor mai multor formaţiuni politice şi ai unor candidaţi", arată sursa citată.
UPDATE 10:00 Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Bacău investighează 15 sesizări cu privire la posibile incidente electorale.
"Pe parcursul nopţii şi în cursul zilei de ieri au fost semnalate 16 sesizări cu privire la posibile incidente electorale, într-o situaţie a fost aplicată o amendă în valoare de 1.500 lei, iar celelalte 15 sesizări sunt în continuare în verificare. Toate sesizările au vizat continuarea propagandei electorale", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, comisarul Cătălina Creţu.
UPDATE 08:00 Pe parcursul nopții și în cursul zilei de ieri, au fost semnalate 306 sesizări cu privire la posibile incidente electorale dintre care 33 nu s-au confirmat. Alte 87 sunt în continuare în verificare. Efectivele MAI au întocmit 3 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni. De asemenea, angajații MAI au aplicat 43 de amenzi, în valoare de aproape 70.000 de lei și 110 avertismente pentru contravenții referitoare la procesul electoral.
UPDATE 07:30 La nivelul judeţului Mehedinţi au fost înregistrate 13 semnalări de continuare a propagandei electorale, acestea fiind verificate şi confirmate, informează Centrul Judeţean de Comunicare.
Într-un caz a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 1.500 de lei, iar în celelalte cazuri au fost aplicate avertismente.
Incidentele electorale vizau postarea pe reţelele de socializare a unor mesaje cu caracter electoral, deşi acest lucru este interzis. Conform art. 55 lit. t) din Legea nr. 370 din 20 septembrie 2004 pentru alegerea Preşedintelui României, constituie contravenţii, dacă acestea nu constituie infracţiuni, "continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia".
Incendiu la o secţie de votare din Dâmboviţa
Un incendiu violent a izbucnit ieri la un cămin cultural din Dâmboviţa, acolo unde azi trebuia să fie secţia de vot nr. 333. Materialele electorale nu erau încă aduse în clădire, astfel că nu a fost distrus nimic care să pună în pericol procesul de vot. Secţia de votare a fost mutată în alt sediu. La Botoşani, au fost înregistrate 22 de cazuri de continuare a propagandei electorale, 6 dintre ele au fost şi amendate cu 7.500 de lei.
Şi în Maramureş au fost aplicate sancţiuni. Primăria din comuna Rozavlea a fost amendată cu 1.500 de lei după ce pe reţelele de socializare a apărut o postare în care îi îndemna pe cetăţeni cu cine să voteze. Autorităţile române au asigurat că astăzi vor fi foarte vigilente pentru a evita orice eveniment care ar putea perturba votul.