Surse: Noul Parlament ar putea să aibă cu 30 de oameni mai puţin. Senatorii şi deputaţii POT ar urma să fie excluşi
Procesul electoral a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple încălcări ale legislației. Aşa au justificat judecătorii CCR anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale. O decizie aspru criticată de cei doi candidaţi care mâine ar fi trebuit să se confrunte în marea finală pentru Cotroceni. Călin Georgescu cere BEC si AEP să permită votul iar partidele ultra-nationaliste au anunţat că vor protesta mâine la secţii. Pe scena politică se discută acum şi despre anularea alegerilor parlamentare. Asta după ce rapoartele CSAT au arătat că partidul POT a beneficiat de o campanie masivă pe Tik Tok, ca şi în cazul lui Calin Georgescu.
De Redactia Observator la 08.12.2024, 06:41Motivarea Curtii arată că "procesul electoral (...) a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple încălcări ale legislației electorale care au distorsionat caracterul liber și corect al votului exprimat de cetățeni și egalitatea de șanse a competitorilor electorali". Judecătorii îşi susţin decizia şi după ce au remarcat că "manipularea votului alegătorilor și distorsionarea egalității de șanse a competitorilor electorali, prin utilizarea netransparentă (...) a tehnologiilor digitale și a inteligenței artificiale în desfășurarea campaniei electorale, precum și prin finanțarea din surse nedeclarate a campaniei electorale, inclusiv online".
Parlamentul ar putea avea cu 30 de membri mai puţin
"Aceasta decizie a corectat o eroare care putea sa impinga România in prapastie. Faptul ca unii alegatori erau infierbantati si sunt inca, datorita propagandei desantate si razboiului hibrid declansat de Rusia, nu este o justificare ca sa permitem asa ceva", a declarat Cristian Pîrvulescu, politolog. Cei 9 magistraţi ai Curtii au explicat că "alegătorii au fost dezinformați prin intermediul unei campanii electorale în cadrul căreia unul dintre candidați a beneficiat de o promovare agresivă, derulată cu eludarea legislației naționale în domeniul electoral și prin exploatarea abuzivă a algoritmilor platformelor de social-media. (...) În plus, candidatul a beneficiat și de un tratament preferențial pe platformele de social-media, ceea ce a avut ca efect denaturarea manifestării de voință a alegătorilor".
"Eu cred ca alegerile trebuie sa se desfasoare corect, fara ca astfel de interferente sa mai aiba loc, sper ca lectia a fost invatata. Si sper ca Tik Tok va actiona mult mai decent pt ca amplificarea mesajelor pline de urma de catre Tik Tok, pe care algoritmul o face in mod predilect, este unul dintre motivele pt care am ajuns in aceasta situatie", a declarat Cristian Pîrvulescu, politolog. Cei doi candidaţi care au ajuns în turul doi au criticat în termeni duri decizia. "Statul roman a luat democratia si a calcat-o in picioare. Este practic o lovitura de stat oficializată. Sistemul corupt din Romania si-a aratat adevarata fata. A facut pact cu Diavolul", a declarat Călin Georgescu. "Distrugeti democratia, duceti tara in anarhie. Ar fi trebuit sa mergem mai departe cu votul. Ar fi trebuit sa respectam dorinta poporului roman", a declarat Elena Lasconi.
Rapoartele Serviciilor secrete arată că a existat o campanie masivă de promovare, derulată pe Tik Tok, pentru sustinerea partidului POT - un partid suveranist care si-a declarat public sustinerea pentru Călin Georgescu. Din acest motiv, partidul REPER a cerut Biroului Electoral Central să anuleze alegerile parlamentare. REPER sustine că şi în cazul POT a existat o ingerinţă a Federatiei Ruse pentru manipularea si dezinformarea alegătorilor. Partidul Oamenilor Tineri a fost votat de peste 590.000 de români si a intrat în Parlament cu un scor de peste 6%.
Surse politice spun că mandatele de senatori si deputati obtinute de această formaţiune ar putea fi invalidate, iar asta ar însemna ca noul Parlament să aibă mai putin cu 30 de aleşi.