Explozie de preţuri la pompă. Un plin la maşină costă cu aproape 80 de lei mai mult ca în 2020. Şofer: "Scump, foarte scump"
Preţurile carburanţilor au explodat în ultimul an. Benzina costă mai mult de 6 lei litrul, iar motorina vine tare din spate. Lăsăm, ori de câte ori facem plinul, cu 70-80 de lei mai mult decât vara trecută. Şi mai grav e că benzina dă foc şi celorlate preţuri. Mâncarea şi serviciile se vor scumpi.
De Redactia Observator la 16.07.2021, 20:31Preţul carburanţilor ne arde la buzunare în această vară. Un român care s-a întors acasă în vacanţă se plânge că a cheltuit deja 800 de lei în câteva zile pe benzină.
Turist: N-avem ce să facem, suntem în concediu, oprim, alimentăm.
Turist: Îi interesează să facă mulți bani, de la cine are. Cine n-are, poate să moară. În Anglia este mai puțin de 6 lei motorina la unele stații peco.
La unele stații, benzină depășește 6 lei. E o creștere de peste 25 de procente în comparație cu anul trecut. În iunie 2020, litrul de benzină era 4,5 lei. La un plin de benzină asta înseamnă o diferenţă de 75 de lei.
Reporter: E mult sau puţin?
George Vulcănescu, economist: Depinde ce avem în vedere. Dacă avem în vedere ca raport pâine, e mult. Dacă ai vedere prețul unui bilet la cinematograf sau prețul telegondolei nu mai e mult.
Nici motorina nu e mai ieftină. A ajuns tot aproape de 6 lei
Localnic: E diferența mare, într-adevăr, dar ne-am obișnuit. E greu la început, după aceea ne obișnuim.
Localnic: Benzina este foarte proastă. La o mașină nouă, de 2 ani, să iasă fum la țeavă de eșapament....
Cauzele scumpirii carburanţilor sunt multiple
Prima e legată de relaxarea restricţiilor. Am început să folosim tot mai mult maşina, aşa că au crescut nu doar cerera de combustibil, ci şi preţurile. O altă cauză e deprecierea leului. Evident, şi companiile încearcă acum să recupereze pierderile din 2020 şi măresc preţurile.
Adrian Negrescu, analist economic: Opec, organizația producătorilor de petrol, a redus producția în ultima perioadă. A limitat nr rafinăriilor aflate în funcțiune, motiv pentru care prețul petrolului a crescut.
George Vulcănescu, economist: O creștere a prețului carburanților înseamnă, până la urmă, inflație, din alte scumpiri. Din tot ce înseamnă producție, poate să aibă legătură și cu importurile, transportul, serviciile.
Aşa că ne aşteaptă un nou val de scumpiri.
Adrian Negrescu, analist economic: Între 5 și 10 procente la produsele alimentare, între 10 și 20% la servicii și între 15 și 40% la produsele nealimentare.
Primele scumpiri le-am putea simţi în toamnă, spun spcialiştii.