Antena Meniu Search
x

Video Plătim dublu pentru transportul în comun, de la 1 august: "Să ne comparăm totuşi şi cu alte capitale europene. Vrem să mergem înainte, dar referitor la costuri să rămânem tot în spate"

Biletul de autobuz sau tramvai şi cartela de metrou se scumpesc de la 1 august. O singură călătorie cu autobuzul va costa dublu. Scumpire nejustificată, spun bucureştenii. Partea bună este că va exista şi un bilet comun atât pentru transportul terestru, cât şi pentru cel subteran.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 13.07.2021, 20:04

Vezi și

În ciuda majorării, Capitala tot are unele din cele mai mici tarife ale transportului în comun din marile oraşe de la noi.

Începând cu 1 august vom plăti pentru autobuz, tramvai sau troleibuz trei lei, adică dublu faţă de preţul din prezent de doar 1,3 lei. Preţul călătoriei cu metroul ajunge şi el tot la trei lei, după o scumpire cu 50 de bani. 

"O să ne fie greu, dacă trebuie să plătim atât".

"Este scump pentru salariile care sunt în România", spun bucureștenii.

Pe acelaşi subiect

Tot de la 1 august vom avea şi un bilet comun pentru metrou, cât şi pentru STB. O dată validat, va fi valabil 90 de minute. Timp care ne permite să schimbăm mijloacele de transport fără să plătim un alt bilet.

Scumpiri nejustificate pentru bucureșteni

"E mai în regulă aşa, se simplifică treaba".

"Să ne comparăm totuşi şi cu alte capitale europene. Vrem să mergem înainte, dar referitor la costuri să rămânem tot în spate", sunt de părere alți călători. Avantajaţi vor fi cei care vin din zonele limitrofe.

Alexandra Marin - reporter Observator: "În Bucureşti există foarte multe zone, cum este şi cea în care ne aflăm şi noi, din care e nevoie să schimbi până la trei mijloace de transport în comun pentru a ajunge la aeroport. Prima călătorie este cu autobuzul şi costă 1,30 lei. Pentru câteva staţii, suntem nevoiţi să luăm şi metroul, iar o călătorie costă în prezent 2,50 lei. Într-un final, e nevoie să luăm încă un autobuz, dar de data acesta unul special, de pe o linie express, al cărui bilet costă 3,50 lei". 

În total, 7.30 lei faţă de 5 lei cât ne va costa de la 1 august. Apar şi abonamentele de 24 și 72 de ore, valabile din momentul emiterii. Dispare în schimb abonamentul de o zi care, cumpărat la ora 20, de exemplu, era valabil doar patru ore din acea zi.

Un abonament comun STB-Metrorex pe o lună va costa 140 de lei, în loc de 160 cât ar costa să plătim pentru cele două reţele, separat. Adrian Criţ, director STB: "Ne dorim ca şi călătorii să folosească mai mult transportul în comun pentru fluidizarea traficului".

Doar că, momentan, ne se vede nicio îmbunătăţire care să justifice scumpirile.

Irina Zamfirescu – activist dezvoltare durabilă: "La STB discutăm de o majorare mai mare de 100%. În momentul în care vrei să aplici o astfel de măsură cred că optim este să discuţi cu comunitatea un pic înainte, să înţeleagă de ce e necesar".

Ultima scumpire la metrou a fost făcută în 2014. La STB, preţurile nu au mai fost mărite din 2008.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Plătim dublu pentru transportul în comun, de la 1 august: "Să ne comparăm totuşi şi cu alte capitale europene. Vrem să mergem înainte, dar referitor la costuri să rămânem tot în spate"