Maşinile Tesla, acuzate că şi-au spionat proprietarii. Ce ar face Ion dacă ar afla că imaginile cu el sunt folosite
Colosul Tesla este acuzat că a spionat proprietarii autoturismelor pe care le produce. Angajaţii constructorului ar fi răspândit, pe un grup intern, mii de fotografii şi videoclipuri făcute de camerele maşinii. S-ar fi întâmplat vreme de trei ani, între 2019 şi 2022, când compania a strâns date pentru dezvoltarea programului de conducere autonomă.
De Redactia Observator la 21.04.2023, 21:51- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Din motive de siguranţă, maşinile Tesla sunt dotate cu 7 camere de supraveghere cu senzori care monitorizează continuu tot ce se întâmplă atât în exterior cât şi în interior. Este unul dintre motivele pentru care Ion şi-a cumpărat anul trecut unul dintre modelele companiei. "Poţi să vezi în timp real de pe aplicaţia de pe telefon ce se întâmplă pe oricare din aceste camere, atât în interior cât şi în exteriorul maşinii", spune Ion Niculaescu, proprietar Tesla.
Camerele maşinilor Tesla, utile în trafic
În trafic, camerele se dovedesc foarte utile pentru că văd orice posibil pericol care îi scapă şoferului. "Dacă mă apropii tare... A văzut, m-a atenţionat: Vezi că mergi prea tare. Îţi dă în timp real semnele de circulaţie, traficul, benzile, obstacole. Absolut tot. Deja l-a văzut pe ăsta parcat, ai văzut? M-a atenţionat", arată Ion Niculaescu, proprietar Tesla. "Maşina practic înregistrează acum tot ce se întâmplă. Dacă am un incident, ea îţi salvează plus, minus câteva zeci de secunde înainte şi după", adaugă el.
Imaginile sunt criptate pentru a-i împiedica pe hackeri să le acceseze, doar că problemele Tesla au apărut chiar din interiorul companiei. Câţiva angajaţi au povestit pentru agenţia Reuters cum au accesat videoclipuri în care au fost surprinşi proprietarii iar apoi le-au postat pe grupuri private. Unele au fost editate sau transformate în meme-uri, spre amuzamentul lucrătorilor.
"Dacă ei folosesc imagini cu mine, cât stau în maşină nu am nimic de ascuns. Nu văd în ce măsură m-ar deranja sau m-ar face să renunţ la această maşină", mărturiseşte Ion Niculaescu, proprietar Tesla.
Tesla, despre colectarea datelor şoferilor
Compania nu a răspuns acuzaţiilor. Pe site-ul producătorului se menţionează însă că maşina poate colecta diferite date pentru a îmbunătăţi produsele: "Vehiculul dumneavoastră poate colecta datele și le poate pune la dispoziția Tesla pentru analiză. Această analiză ajută Tesla să-și îmbunătățească produsele, caracteristicile și să diagnosticheze mai rapid problemele".
Analiştii cred că informaţiile au fost utilizate pentru a dezvolta partea autonomă a automobilului. Mii de angajaţi au analizat videoclipurile pentru a eticheta tipuri de vehicule, semne rutiere, dar şi obiecte întâlnite pe şosea sau în garaje.