Antena Meniu Search
x

Poţi să dai examenul de permis auto la 17 ani? Ce spune legea în 2023

Tinerii, care încă nu au împlinit vârsta majoratului, pot obține permisul de conducere de la 17 ani. Comisia Europeană a propus o lege privind vârsta la care poţi susţine examenul pentru a putea conduce un autoturism. În conformitate cu legile propuse, orice tânăr de 17 ani care promovează examenul de conducere ar putea începe să conducă, dar numai dacă este însoțit de un adult care are, de asemenea, permis de conducere.

de Redactia Observator

la 20.04.2023, 14:46

Poţi să dai examenul de permis auto la 17 ani? Ce spune legea în 2023
Poţi să dai examenul de permis auto la 17 ani? Ce spune legea în 2023 - Shutterstock

În prezent, vârsta minimă de conducere în România este de 18 ani, la fel ca în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene. Au existat mai multe apeluri din partea oficialilor europene pentru ca autoritățile să analizeze dacă vârsta ar trebui să fie ridicată la 21 de ani pentru a reduce congestionarea traficului.

Poţi să dai examenul de permis la 17 ani?

Tinerii europeni ar putea învăța să conducă începând cu vârsta de 17 ani și vor putea chiar să obțină un permis de conducere, conform unor propuneri prezentate de Comisia Europeană la începutul lunii martie. 

Chiar dacă șoferii tineri reprezintă doar 8% din totalul conducătorilor auto, două din cinci coliziuni mortale implică un conducător auto sau un motociclist cu vârsta sub 30 de ani.

Pe acelaşi subiect

Oficialii europeni spun că noile norme vor îmbunătăți siguranța pentru toți participanții la trafic și vor ajuta UE să își realizeze „Viziunea zero” – fără decese pe drumurile din UE până în 2050.

Potrivit G4Media, noile reglementări vizează și o mai bună pregătire aine conducătorilor auto pentru vehiculele cu emisii zero și pentru conducerea pe drumurile urbane, alături de un număr tot mai mare de biciclete și vehicule cu două roți, precum și de pietoni. 

Câţi ani trebuie să ai ca să începi şcoala de şoferi

Potrivit Comisiei Europene, noile norme vor îmbunătăţi siguranța rutiere, prin măsuri care includ:

  • perioadă de probă de cel puțin doi ani pentru conducătorii auto începători după trecerea examenului auto și o normă de toleranță zero pentru conducerea sub influența alcoolului. Acest lucru este esențial deoarece, chiar dacă șoferii tineri reprezintă doar 8 % din totalul conducătorilor auto, 2 din 5 coliziuni mortale implică un conducător auto sau un motociclist cu vârsta sub 30 de ani.
  • oferirea posibilității tinerilor de a-și susține examenul pentru obținerea permisului de conducere și de a începe conducerea acompaniată de autoturisme și camioane începând cu vârsta de 17 ani, pentru a dobândi experiență de conducere auto.
  • adaptarea formării și examinării conducătorilor auto pentru o mai bună pregătire a acestora cu privire la prezența utilizatorilor vulnerabili pe șosea. Acest lucru va contribui la îmbunătățirea siguranței pentru pietoni, bicicliști, precum și pentru utilizatorii de scutere electrice și biciclete electrice, pe măsură ce UE trece la o mobilitate urbană mai durabilă.
  • o evaluare mai bine direcționată a aptitudinii din punct de vedere medical, luând în considerare progresele înregistrate în tratamentul medical pentru boli precum diabetul. Conducătorii auto vor fi, de asemenea, încurajați să își actualizeze aptitudinile și cunoștințele de conducere pentru a ține pasul cu evoluțiile tehnologice.

Ce fel de autovehicule poţi conduce la 17 ani

Adolescenţii se vor putea înscrie la cursurile unei şcoli de şoferi şi vor putea obţine permisul de conducere categoria B mai devreme, la 17 ani. Cu toate acestea, ei nu vor fi autorizaţi să conducă singuri înainte de 18 ani, ci doar însoţii de o persoană majora, cu permis de conducere valid.

Un astfel de sistem de conducere există deja în unele state membre, de exemplu, Germania sau  Austria şi a avut un impact pozitiv asupra siguranţei rutiere. Le-a permis tinerilor şoferi să dobândească experienţa de conducere sub supravegherea unui adult, în primul an de conducere.

Înainte să-ți depui dosarul de înscriere la școala de șoferi, trebuie să cunoști condițiile obligatorii. Toți cei care aspiră la libertatea de a se deplasa la volanul unei mașini au de îndeplinit următoarele criterii:

  • să aibă o vârstă de minimum 18 ani împliniți;
  • să finalizeze cursul de pregătire teoretică și practică, în cadrul unei școli de șoferi autorizate;
  • să fie apți medical și psihologic;
  • să nu aibă condamnări obținute prin hotărâri judecătorești definitive pentru infracțiuni legate de circulația pe drumurile publice sau de furtul unui autovehicul, pentru infracțiuni de omor, de lovire sau de vătămare cauzatoare de moarte ori de tâlhărie.

Acte necesare înscriere școala de șoferi

Odată ce ai hotărât care va fi școala de șoferi pe care dorești să o urmezi, îți va reveni datoria de a-ți completa cât mai conștiincios mapa cu documentele necesare: 

  • cartea de identitate, în original;
  • copie după cartea de identitate;
  • o fotografie de tip permis auto;
  • cerere de înscriere la examen, oferită de școala de șoferi;
  • fișa de școlarizare;
  • certificatul de cazier judiciar, obținut de la orice unitate de poliție;
  • avizul psihologic, obținut la un cabinet individual autorizat de Colegiul Psihologilor din România;
  • avizul medical al unei policlinici autorizate de Direcția de Sănătate Publică.

Până când noile reglementări vor fi aprobate, vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere în România este de:

a) 16 ani împliniţi, pentru categoriile de vehicule AM, A1 şi B1;

b) 18 ani împliniţi, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE, C, CE, C1, C1E şi Tr;

d) 21 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, D1, D1E precum şi pentru triciclurile cu motor din categoria A

e) 24 de ani pentru categoriile de vehicule Tb şi Tv.

Începând din 2 februarie 2023, conform aliniatului (6) al articolului 20 din OUG 195/2002, se pot obţine categoriile C şi CE de la vârsta de 18 ani, respectiv D şi DE de la varsta de 21 de ani împliniţi, însă posesorul va avea dreptul să conducă doar pe teritoriul României şi doar dacă deţine un certificat de calificare profesionala iniţială. Citeşte mai multe detalii despre aceste modificări aici.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri Auto » Poţi să dai examenul de permis auto la 17 ani? Ce spune legea în 2023