Promisă de toate guvernele, Centura Capitalei rămâne un vis greu de împlinit
Promisă de toate guvernele, Centura Capitalei rămâne un vis greu de împlinit. Pe şantierul unde ar trebui să se lucreze la un pasaj menit să mai relaxeze traficul, echipa Observator a găsit cinci muncitori.
De Redactia Observator la 27.08.2019, 15:16Promisă de toate guvernele, Centura Capitalei rămâne un vis greu de împlinit. Pe şantierul unde ar trebui să se lucreze la un pasaj menit să mai relaxeze traficul, echipa Observator a găsit cinci muncitori.
Autorităţile promit în schimb încă o centură, şi mai mare, numită Autostrada Zero. Teoretic, ea ar fi gata peste patru ani. Practic, lucrările nici măcar n-au început.
Răzvan Ciuc, Ministrul Transporturilor: În momentul de faţă, de miercuri când se va emite autorizaţia, nu mai au nici un fel de scuză să nu aibă mobilizare, dar să mă duc direct eu în şantier ca să văd exact ce se întâmplă.
Între timp, nervii şoferilor sunt întinşi la maximum, în fiecare zi. Prin gropile din asfalt, mai mult se stă, decât se circulă.
Paradoxal, chiar dacă în 30 de ani au fost realibitaţi doar 20 de km din cei 70 ai centurii Capitalei, autorităţile se pregătesc să construiască un nou drum care să înconjare Bucureştiul numit, sugetiv: Autostrada Zero. Practic, ea va dubla centura deja existentă.
Va fi împărţită în 3 loturi care vor face legatura intre Autostrada Soarelui si Autostrada Bucuresti-Pitesti. Sectorul de sud al şoselei care are, pe hârtie, aproximativ 50 de km, va tranzita inclusiv localitatile Jilava şi Bragadiru.
Autorităţile au scos la licitaţie şi lucrările pentru sectorul de nord al autostrazii zero, întinsă de la Chitila până la Afumaţi. In total, şoseaua va avea putin peste o sută de km. Dar, deocamdata nu au început lucrările pe nicun lot.
Răzvan Ciuc, Ministrul Transporturilor: Aşa cum sunt prevăzute, la proiectare: 12 luni, execuţie 30 de luni. Dar aşa aveam şi la centura Bacăului şi a terminat proiectarea într-o lună jumătate şi lucrează acum şi va termina înainte de termen. Deci depinde de cât de bine se mobilizeză.
Minunea infrastructurii româneşti ar trebuie să fie gata în 2023.