Localitatea din Gorj în care niciun elev nu a luat Bacalaureatul: nici măcar primarul. Tinerii vor să plece la muncă în străinătate
Peste 30% dintre absolvenţii clasei a 12-a nu au promovat Bacalaureatul. Ce fac aceşti elevi ai României? Mulţi pleacă în străinătate, în timp ce alţii aplică pentru ajutorul de şomaj.
De Redactia Observator la 08.07.2021, 16:51Echipa Observator a ajuns într-o localitate din Gorj cu rata de promovare zero. Niciun elev nu a reuşit să ia peste şase la examenul Maturităţii. Nici măcar primarul nu are diploma de Bacalaureat, dar omul nici nu pare îngrijorat. Pentru eşecul lui, i-a găsit pe profesori vinovaţi.
Dintre cei peste 600 de elevi, câţi sunt în localitatea Turburea, doar cinci s-au înscris la Bacalaureat. Şi doar patru s-au şi prezentat la examen. Rezultatul: o rată de promovare de 0%. Nici măcar unul nu a reuşit să ajungă la media 6. "A fost o clasă destul de redusă numeric. S-au prezentat foarte puţini. Rezultatele le cunoaşteţi şi dumneavoastră", a declarat Liviu Zgaibă, directorul liceului.
"Tradiţia" se păstrează şi în rândul celor care sunt trecuţi de o anumită vârstă şi ocupă funcţii importante. Printre ei şi primarul din localitate, care a încercat ani la rând să treacă de examenul maturităţii. Acum, consideră că nu mai e necesar. "Am o vârstă de 58 de ani şi mai am puţin şi ies la pensie. Pentru eşecul lui, edilul a găsit alţi vinovaţi: profesorii. Un meseriaş dacă nu face casa bună, nu e vina lui? Aşa este şi cu profesorii. Dacă nu e o mână bună de dascăl degeaba. Iar stăm aici şi ne facem de râs", spune Ion Bârcă, primarul din Turburea.
În astfel de condiţii, cei mai mulţi tineri aleg să plece peste hotare. Liceul din Turburea nu este singurul care se află în această situaţie. "Avem două licee. Este vorba despre liceul tehnologic Turbutrea şi cel din Stoina. Tebuie spus că aceste licee nu mai au clase de liceu în ultimii ani", a declarat Marius Staicu, inspector general adjunct la ISJ Gorj.
Cei care nu au reuşit să promoveze Bacalaureatul sunt aşteptaţi la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Absolvenţii de liceu pot depune cereri pentru a obţine o indemnizaţie de şomaj. În ultima lună au aplicat deja zeci de elevi pentru cei 250 de lei pe care îi vor primi lunar timp de şase luni. "Pentru a bveneficia de indemnizaţie, absolvenţii au obligaţia să se înscrie în baza noastră de date ca fiind în căutarea unui loc de muncă în 60 de zile de la absolvire", spune Romeo Chiriac, şeful AJOFM Gorj. Anul trecut, peste 500 de absolvenţi de liceu au aplicat pentru indemnizaţia de şomaj, iar cei mai mulţi au ales să plece peste hotare la muncă.