Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Începe examenul de Bacalaureat 2021. Peste 130.000 de absolvenţi de liceu susţin astăzi proba scrisă la Limba română

Este o zi cu emoţii mari pentru peste 130.000 de absolvenţi de liceu. Astăzi vor susţine prima probă a celui mai important examen din viaţa lor, examenul de Bacalaureat. La ora 9.00, începe proba scrisă la limba şi literatura română. 

de Redactia Observator

la 28.06.2021 , 10:50

  • Prima probă, cea la limba română, începe astăzi, fiind urmată de proba obligatorie profilului şi de proba la alegere.
  • La ora 8, proaspeţii absolvenţi vor intra în sălile de clasă.

Acces prin trasee prestabilite, măşti de protecţie şi distanţare în sala de clasă. Aşa se va desfăşura examenul de Bacalaureat în acest an, în cele 802 centre din întreaga ţară. În total vor fi trei probe scrise. Prima probă, cea la limba română, începe astăzi, fiind urmată de proba obligatorie profilului şi de proba la alegere. La ora 8, proaspeţii absolvenţi vor intra în sălile de clasă.

UPDATE: Vezi aici subiectele la limba română de la Bacalaureat 2021

Examenul propriu-zis va începe la ora 9. Trei ore au la dispoziţie pentru a rezolva subiectele propuse. Pe toată perioada examenului, elevii vor fi supravegheaţi atât video, cât şi audio. Primele rezultate vor fi afişate pe 5 iulie, tot atunci vor putea fi depuse şi contestaţiile.

Vezi și

Peste 133.000 de absolvenți de liceu încep luni examenul de Bacalaureat

Pe acelaşi subiect

Potrivit calendarului de pe site-ul Ministerului Educaţiei, examenul de bacalaureat începe în 28 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Peste 133.000 de absolvenți de liceu, dintre care 114.137 de candidați din promoția curentă, încep luni examenul de Bacalaureat.

Pentru susținerea probelor scrise s-au înscris 133.663 de candidați, dintre care 114.137 de candidați din promoția curentă, respectiv 19.526 de candidați din promoțiile anterioare. În Capitală vor susține probele scrise ale examenului de Bacalaureat peste 15.300 de candidați.

Cum se va desfăşura proba scrisă la română

Proba scrisă la limba română începe la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. În sălile de clasă trebuie asigurate următoarele măsuri de prevenire şi protecţie:

  • fiecare centru de examen va dispune de de asistenţă medicală, echipamente şi materiale de protecţie (dezinfectanţi, măşti etc.).
  • intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare, vor fi semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat.
  • în sălile de clasă în care se desfăşoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidaţi o distanţă de 1 metru unul faţă de celălalt, pe rânduri şi între rânduri.
  • în situaţia în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanţarea maximă posibilă.
  • fiecare persoană care are drept de acces în şcoală va primi câte o mască la sosire şi, dacă solicită, şi la plecare.
  • sălile de clasă vor avea dezinfectanţi pentru mâini.
  • în incinta centrului de examen va fi purtată, obligatoriu, masca de protecţie.
  • colectarea măştilor purtate se va face în locuri special amenajate şi semnalizate.
  • este interzis schimbul de obiecte personale.

Reguli la examenul de Bacalaureat 2021

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor in sala de examen. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidaţii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Judeţeană de Organizare a examenului de Bacalaureat 2021, în baza prevederilor Procedurii nr. 1.526/DGIP/12.03.2021 cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio. Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Pentru elevii care solicită şi primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naţionale de Organizare a Examenului de Bacalaureat în vederea susţinerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfăşurare a Bacalaureatului. Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc. De asemenea, elevii vor fi informaţi că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:

  • recunoaşterea/echivalarea/ susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  • susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea;
  • obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.

Calendar probe Bacalaureat 2021, prima sesiune

28 iunie 2021 - Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă

29 iunie 2021 - Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă

30 iunie 2021 - Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

1 iulie 2021 - Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

5 iulie 2021 - Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12,00-18,00

6 - 9 iulie 2021 - Rezolvarea contestațiilor

9 iulie 2021 - Afișarea rezultatelor finale.

Bac 2021, sesiunea august – septembrie

19 - 26 iulie 2021 - Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe

16 august 2021 - Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă

17 august 2021 - Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă

18 august 2021 - Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

19 august 2021 - Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

23 - 24 august 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

25 august 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

26 - 27 august 2021 - Evaluarea competențelor digitale – proba D

30 - 31 august 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

31 august 2021 - Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor (orele 12,00-18,00)

1 - 3 septembrie 2021 - Rezolvarea contestațiilor

3 septembrie 2021 - Afișarea rezultatelor finale.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Bacalaureat » Începe examenul de Bacalaureat 2021. Peste 130.000 de absolvenţi de liceu susţin astăzi proba scrisă la Limba română