Adrian a pariat pe o afacere cu cireşe şi speră la un profit frumos. Va aduna fructe cât să umple 100 de vagoane de metrou. Cu cât se vinde un kilogram
În ciuda vremii extreme din primăvară, România are şansa să rămână în topul ţărilor cu cele mai mari recolte de cireşe din lume. Producem mai mult decât Japonia, ţara cireşilor înfloriţi. La noi, tarabele sunt pline, iar un kilogram de fructe dulci şi zemoase costă 25 - 30 de lei.
De Andreea Petrescu la 03.06.2023, 19:32Adrian Popescu are o livadă de cireşi în comuna 1 Decembrie, din apropierea Capitalei. S-a bucurat de recolte tot mai bogate de la an la an. Acum estimează că va aduna de pe cele 25 de hectare 250.000 de kilograme de cireşe. Cât cântăresc 100 de vagoane de metrou, aproape. Vremea capricioasă i-a dat emoţii fermierului, dar, până la urmă se anunţă profit frumos.
Cât costă kilogramul de cireşe
"Anul acesta, culesul cireşelor a început cu două săptămâni mai târziu din cauza faptului că temperaturile din timpul nopţii din această primăvară au fost foarte scăzute, iar sfârşitul lunii martie au fost aproape chiar de pragul îngheţului", explică Andreea Petrescu, reporter Observator. "Noi ne-am apucat pe 26 mai anul acesta. Cu ani în urmă, ne-am apucat pe 17 mai, 14 mai", spune Adrian Popescu, producător de cireşe.
România este pe locul 9 la producţia de cireşe în Europa, în topul dominat de Spania, Italia, Grecia. Unii fermieri români vând marfa în marile magazine. "Este acea pungă specifică, la kilogram, care pleacă de aici cu 22 de lei. La jumătate de kilogram, la caserolă, undeva la 13 lei şi la kilogram 17 lei", adaugă Adrian Popescu, producător de cireşe.
- Secretul fructelor românești care îi face pe cumpărători să nu se mai uite la preț. "Sunt mai bune. Gustul şi...
- Românii, revoltaţi după ce au văzut cât costă 1 kg de corcoduşe în piaţă. "Sunt gratis la noi pe stradă"
- "Din import mâncăm, la preţuri minunate". Cireşele de mai se coc în iunie: capriciile vremii au distrus recoltele
Alţii îşi vând marfa direct în pieţe, unde kilogramul costă între 20 şi 25 de lei. "Le avem din curte de la noi, din comuna Dor Mărunt, judeţul Călăraşi. Sunt nişte cireşe foarte, foarte dulci şi foarte cărnoase", arată un comerciant.
Calitatea o recunoşti după preţ, spun clienţii. "Am luat şi de 20 de lei şi de 25, că diferă gustul", zice un român. "25 de lei. Acceptabil pentru luna iunie la început", crede altcineva. "Am mai mâncat, dar sunt foarte bune. Pentru copii, facem compot, facem dulceaţă", spune o femeie.
Românii, mai bogaţi în cireşe decât japonezii
România a avut anul trecut o recoltă de trei ori mai mare decât cea din Japonia, ţară cireşilor înfloriţi. Culegem anual 40.000 de tone de fructe dulci şi roşii, iar producţia ne plasează pe locul 14 în lume. Pe primul loc este Turcia, cu 690.000 de tone, urmată de Statele Unite şi Chile.