Afacerea cu care Sorin a dat lovitura înainte de startul sezonului. Vinde un kilogram cu 10 lei
Temperaturile ridicate de anul acesta au scos pe piaţă mai repede legumele şi fructele româneşti. Vinetele, cireșele, căpșunile sau ardeiul gras s-au copt cu 2-3 săptămâni mai devreme. Iar asta este o veste bună şi pentru cumpărătorii care, în mod normal, erau nevoiţi să aleagă marfă de import, mai scumpă.
De Alin Stan la 03.06.2024, 19:53Sorin are 1.200 de metri pătraţi cultivaţi în spaţii protejate cu roşii, vinete, ardei şi castraveţi. A ieşit anul acesta cu marfa în piaţă mult mai devreme decât de obicei. Kilogramul de vinete timpurii îl vinde cu 10 lei, iar cel de ardei cu acelaşi preţ. "Avem legume care au ieşit acum şi le ţinem până vara târziu. Până la toamnă o să avem legume proaspete româneşti. În anii precedenţi am ieşit mai târziu că au fost iernile mai reci ca acum", a declarat Sorin, legumicultor. "Prefer produsele româneşti. Mai ales acum vara când legumele romanesti de aici chiar au gust de legume. Prefer mult mai mult decât magazinele mari", spune o femeie.
Meteorologii au anunţat că aproape toată luna iunie vom avea temperaturi mai ridicate decât în mod normal
Mulţi abia au aşteptat să facă o salată de vinete proaspătă sau să o comande la restaurant. "Este un preparat destul de cătutat. Este un preparat fresh şi foarte uşor de digerat. Se prepară foarte repede. Noi o facem în fiecare dimineaţă. O avem la platoul românesc", a declarat Alfred, bucătar. Pe tarabe se găseşte deja şi porumbul pentru fiert sau copt. Costă între 5 şi 10 lei bucata. "Putem vorbi de porumbul timpuriu, porumbul dulce, Asa cum vedem, este atipic pentru această perioadă. Sunt producători care au ieşit deja la piaţă cu porumb dulce, dar treebuie să ne obisnuim cu acest lucru pentru că vorbim de fenomenul schimbărilor climatice, un fenomen imprevizibil şi atunci trebuie să ne adaptăm condiţiilor", a declarat Costel Vânătoru, cercetător SCDL Buzău.
Cireşele sau căpşunile au apărut şi ele mai devreme, însă preţurile sunt mai mari ca anul trecut. Se vind în pieţe cu 25 de lei, respectiv 18 lei kilogramul. Veştile bune din iunie ar putea avea însă efecte neplăcute peste 2-3 luni. "Există riscul ca în vară şi în toamnă să avem atunci deficit de legume şi de fructe. Matirarea aceasta timpurile a lor, poate cauza aceste sincope de producţie. Atunci când noi eram obişnuiţi să ne aprovizionăm pentru vară şi pentru iarnă, s-ar putea să fie mai scumpe sau cantităţi ceva mai mici", a declarat Costel Vânătoru, cercetător SCDL Buzău.
Meteorologii au anunţat că aproape toată luna iunie vom avea temperaturi mai ridicate decât în mod normal, cu valori de până la 35 de grade Celsius. Lucrul care îi nelinişteşte pe cultivatori este că se vor înregistra şi furtuni cu grindină, care poate distruge în mare parte recolta de fructe sau legume.