Afacerea de succes pornită de o familie de români acum 28 de ani aduce magia Crăciunului în Europa şi SUA
Fabrica de globuri a lui Moş Crăciun nu este la Polul Nord, ci la Cluj-Napoca. O afacere de familie, începută acum 28 de ani, s-a dovedit un succes, iar decoraţiunile de Crăciun create aici împodobesc în fiecare an brazi din Europa şi Statele Unite. Iată secretele din laboratorul spiriduşilor.
De Redactia Observator la 30.11.2022, 22:44Pictate manual, cu multă răbdare şi talent, globurile româneşti iau drumul străinătăţii. Totul începe cu modelarea batoanelor de sticlă, care, încălzite la peste o mie de grade, capătă formă de sferă. În sala de pictură, globurile sunt desăvârşite cu picturi originale.
Luminița, angajată: Avem şi modele impuse, vin firmele cu diferite sigle, avem decorativele.
În fabrica veche de trei decenii se munceşte tot timpul anului. Chiar şi vara, când nu-i stă nimănui gândul la Crăciun.
Anual, pe poarta fabricii ies aproape 500.000 de globuri
- Cum au ridicat un imperiu imobiliar doi fraţi poliţişti din Satu Mare. Afacerea era trecută pe numele soţiilor,...
- Afacerea pornită de un fermier român, în pericol din cauza etichetelor înșelătoare. Legea care promite să...
- Afacerea pentru care un cuplu din Ploieşti, aproape de pensionare, ar putea ajunge la închisoare. Ce au găsit...
În timp ce globurile cu model încărcat, pompos şi pline de sclipici sunt preferate de americani, cele cu peisaje de iarnă şi scenete de Crăciun sunt dorite de europeni, în special italieni şi francezi.
Mihaela Turcu, proprietar fabrica globuri: Este o piaţa organizată pe care noi o preferăm, de exemplu pentru America am început să facem demersurile pentru anul viitor, iar în Europa, de asemenea cam în februarie deja ştim ce se face, ceea ce înseamnă marfă livrată marfă încasată. În piaţa românească, ne descurcăm mai greu, nu mai lucrăm cu lanţurile mari de magazin.
Marfa e de multe ori returnată şi apar discuţii lipsite de spriritul sărbătorilor. De aceea preferă pieţele externe. Criza energetică a afectat producţia, mai ales că sticla este adusă din Germania. În acest an, globurile sunt cu aproape 15% mai scumpe, iar preţurile sunt cuprinse între 10 şi 40 lei.