Afacerea pusă la cale de un român și soția lui. S-au inspirat din Anglia, iar acum atrag fonduri europene uriașe
În țara în care majoritatea ar vrea să moară și capra vecinului, o comunitate de tineri producători din Olt face agricultură bazată pe cooperare. După ce au muncit în străinătate și au văzut că succesul se obține mai ușor împreună, tinerii s-au întors acasă și au făcut o cooperativă agricolă. Au ajuns, în mai puțin de doi ani, pe rafturile marilor magazine din țară.
De Cristina Oprea la 14.06.2022, 21:34În solariile din Urzica, județul Olt, nu e vreme de stat. Producătorii locali, cei mai mulți tineri care au învațat să facă agricultură performantă peste granițe, se ajută unul pe celălalt. Suntem la familia Ocoleanu de unde vor pleca astăzi spre un mare lanț de magazine sute de kilograme de tomate.
Marian și soția au muncit 7 ani în Anglia și au venit acasă hotărâți să replieze modelul britanic. Așa că acum 3 ani au înființat o cooperativă agricolă și au mers la negocieri cu marile magazine ca entitate unică.
Marian Ocoleanu, producător: De exemplu, acum, soția se ajută cu o prietenă la cules. Când nu culeg ei, culegem noi și invers. Dacă eu culeg și am cantitate mai mică, o dau celui care are comandă în ziua respectivă și el mie și tot așa. Avem livrarea asigurată, adică nu stăm prin piețe să ne pătimim, să râdă samsarii de noi.
E greu de intrat pe rafturile supermarket-urilor, dar nu imposibil
- Afacerea cu care Relu Cojocaru a dat lovitura în Iaşi. S-a inspirat din vestul Europei, iar acum este tot mai faimos
- Afacerea cu care un român a dat lovitura. Vinde cu 100 de lei un litru şi nu face faţă cererii
- Afacerea care l-a făcut bogat pe un român după ce s-a întors din Germania: "Aici este acasă, am revenit acasă"
Concret, ca să nu bați degeaba la ușa supermarket-urilor, trebuie să poți asigura cantități mari de marfă, un flux continuu și să respecți anumite norme.
Cristina Oprea, reporter Observator: De aici, roșiile ajung în supermarket în mai puțin de 24 de ore. Iar pentru consumator, marele avantaj este acela că sunt scoase la vânzare abia după ce analizele certifică faptul că producătorul a respectat toate normele în ceea ce privește pesticidele sau îngrășămintele folosite.
Marian Ocoleanu, producător: Sunt stropite, dar cu ce trebuie. Avem un inginer, un plan de fertilizare.
80 de tineri s-au înscris până acum în cooperativă. Iar asocierea a dat roade
Anul trecut au câștigat titlul de producători ai anului la categoria legume. Iar cifra de afaceri îi califică și la atragerea de fonduri europene.
Marian Ciucu, director cooperativă: Am reușit să accesăm un proiect de un 1.65 milioane de euro pentru a face un depozit aici în cooperativă și urmează să îl implementăm.
Reporter: Care e puterea unei cooperative?
Marian Ciucu, director cooperativă: De o sută de producători la un loc. Unu ori o sută. Poate și mai mult.
O putere care se vede și în negocierea cu furnizorii de fertilizatori sau pesticide. Membrii cooperativei obțin reduceri chiar şi de 30%.