Ajutoarele sociale vor crește din 2021. Majorări la venitul minim garantat, șomaj și ajutorul de încălzire
Toate ajutoarele sociale vor creşte de anul viitor! Fie că vorbim de venitul minim garantat, de şomaj sau de ajutoarele pentru încălzirea locuinţei. Ce înseamnă aceste majorări pentru o familie care trăieşte exclusiv din banii statului, aflăm din materialul următor.
De Andra Mitu la 26.11.2020, 21:43- indicatorul social de referință va crește de la 500 de lei cât este în prezent la 1200 lei
- Şomajul minim ar urma să crească de la 375 lei, cât este acum, la 585 de lei în 2021
Mariana şi cei trei copii minori pe care îi are în grijă trăiesc de pe o zi pe alta. Femeia nu munceşte nicăieri, astfel că ajutorul social şi alocaţiile copiilor sunt singurele venituri ale familiei: în total, puțin peste 900 de lei pe lună.
Mariana Cojocaru, asistat social: Din ajutorul social, cu curentul, cu apa... cu toate astea mai greu mă descurc. Mă mai ajută și fratele, dar când poate și și el, că are problemele lui. Trebuie multe, copiii cer.
În comuna Scoarţa, peste 50 de familii trăiesc numai din venitul minim garantat. La nivel naţional sunt de 4.000 de ori mai mulţi.
După 12 ani, indicatorul social de referință, în funcție de care se calculează toate prestațiile sociale, va crește de la 500 de lei cât este în prezent la 1200 lei în următorii 3 ani. Decizia vine în contextul în care România număra deja jumătate de milion de someri și în jur de 200 de mii trăiesc doar din venitul minim garantat.
Şomajul minim ar urma să crească de la 375 lei cât este acum, la 585 de lei în 2021. Şi venitul minim garantat ar urma să se majoreze de la anual.
În momentul de faţă valoarea venitului minim garantat pentru o persoană nu depăşeste 142 de lei. Iar o familie formată din doi membri primeste mai puțin de 300 de lei lunar.
Lista beneficiarilor e mult mai lungă. Ajutorul pentru handicap, cel pentru încălzire, dar şi alocaţia pentru copii, toate ar urma să se majoreze. Impactul bugetar ar fi de 10 miliarde de lei pe an.
Emilian Duca, economist: Obiectiv vorbind statul nu are resursele necesare. Probabil ca nu vom avea o creștere de 50 la sută a acestui indicator din 2021, așa cum e prevăzut în lege.
Nici oamenii simpli nu mai au încredere în promisiunile făcute în prag de alegeri.
Chestiile astea se fac de fiecare dată când sunt situații de genul... alegeri și multe altele.
Emilian Duca, economist: Există multe persoane care abuzează de sistemul de asistență socială.
Daniel Arpinte, reprezentantul Institutului de cercetare a calității vieții: Important este ce facem cu această categorie pe termen lung și cum îi ajutăm să se integreze social, să se integreze pe piaţa muncii.
Proiectul trebuie semnat de preşedintele Klaus Iohannis.