Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum pot evita românii "capcana" celei mai sigure investiţii: mulţi fac această greşeală. Aurul se vinde acum la preţ record

Prețul aurului bate record dupa record. Pe fondul incertitudinilor de pe plan internaţional, cererea este tot mai mare la nivel global. Şi românii investesc în metalul preţios. Numai la o bancă s-au vândut, de la începutul anului, 155 de kilograme. 

de Mădălina Chiţac

la 01.04.2025 , 20:21

Laurenţiu Coldea investeşte în aur de 4-5 ani. Iar în tot acest timp, cantitatea de aur cumpărată de el e una consistentă. "7-800 de grame. Am văzut că niciodată nu s-a devalorizat. Tot timpul a crescut. Mai ales în perioadele de instabilitate şi cu războaie, e cea mai sigură ivestiţie", spune Laurenţiu Coldea, investitor în aur.

Asta cred tot mai mulţi români. Singura bancă din România care vinde metalul preţios înregistrează o creştere masivă a cererii. "Deja noi am vândut cu peste 85% mai mult în cantitate. Am ajuns la 155 de kilograme. Lingouri de la două grame la un kilogram. Şi monedă. Preţul pe gram ar veni puţin peste 550 de lei. Şi dacă mergem către un lingou de un kilogram preţul pe gram ajunge la 510-513 lei", a declarat Andreea Lăcătuş, Senior Dealer Bancă.

Investim tot mai mult în aur

Vezi și

Şi la cel mai mare comerciant de aur din România au ajuns mulţi investitori. "Anul trecut, comparativ cu anul acesta, numărul clienţilor a crescut cu 60%. Avem investitori care preferă să cumpere câteva grame, fie lunar sau la anumite perioade, dar avem şi investitori mari, care pot cumpăra 1 kilogram", spune Victor Dima, manager trezorerie.

Pe acelaşi subiect

"Este un activ de refugiu. Investitorii se axează pe acest activ în momente de volatilitate, incertitudine, de conflicte. Iar perioada asta abundă în astfel de moment", a explicat Andreea Lăcătuş, Senior Dealer Bancă.

Cum cererea e tot mai mare şi preţurile cresc. BNR cotează gramul de aur la 463 de lei. Pe plan internaţional, o uncie, adică 31 de grame, depăşeşte 3.100 de dolari. Investitorii plătesc mai mult, pentru că, la aceste cotaţii, se adaugă taxe de transport, depozitare sau adaos comercial. 

Ce "capcană" să evităm

La ce ar trebui să fim atenţi dacă vrem să investim în aur? "Să se facă un studiu de piaţă, să se verifice entităţi care fac acest lucru. Bijuteriile sunt un accesoriu. Cu siguranţă nu sunt o investiţie. La o achiziţie de bijuterie pierdem 60-70%", spune Victor Dima, manager trezorerie. 

Recomandarea e să ţinem aurul în depozite speciale. Anul trecut, în Romania au fost vandute catre populație aproximativ 900 kg de aur, o cantitate aproape dublă față de acum cinci ani.

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?
Observator » Ştiri economice » Cum pot evita românii "capcana" celei mai sigure investiţii: mulţi fac această greşeală. Aurul se vinde acum la preţ record