Alimentul nelipsit de pe masa de Crăciun, mai scump anul acesta cu 20%. Comercianţii au ajuns să negocieze preţul: "Ştiu că nu sunt bani"
Sărbătorile de iarnă se apropie, iar murăturile sunt nelipsite de pe masa de Crăciun. Fie că vorbim despre castraveciori în saramură şi oţet, sau gogoșari, fie varză murată pentru sarmale, borcanele cu murături făcute după reţetele tradiţionale se vând cel mai bine în această perioadă. Pofta costă însă, cu până la 20 la sută mai mult decât anul trecut dacă le luaţi din pieţe, puţin mai ieftine dacă le cumpăraţi direct de la producători.
De Redactia Observator la 18.12.2024, 18:06Să punem varza murată, că nu este Crăciun fără varză murată pentru sarmale, e ca şi muzica fără muzicanţi. De 38 de ani, în gospodăria familiei Mureșan din localitatea Hideaga, județul Maramureș, se pun - an de an - sute de kilograme de murături. Sunt delicioase, aşa că nu duc lipsă de clienţi.
"Gustul copilăriei pe care îl știm toți, acele mirosuri și acele arome inconfundabile pe care le avem tipărite în minte și pe care nu le vom uita niciodată. Asta se cere, varză tocată, murături asortate, sfeclă, ciolomada care este o salată din toate legumele", spune Liviu Mureșan, producător local.
Gustul de altă dată merită, chiar dacă anul acesta costă mai mult
Pentru un borcan cu castraveţi, pofticioşii plătesc 14 lei, în timp ce varza murată e cumpărată cu 20 de lei.
"Anul acesta am scumpit un pic, și înțelegem și noi că tre să fii empatic și cu partea cealaltă, că normal că știu că nu sunt bani și oricum sunt negociabile, să aibă toată lumea, să mănânce, să fie pentru toată lumea bine", spune Dorina Boloș, producător local.
Preţurile nu diferă prea mult de cele din pieţe unde un kilogram de murături se vinde cu 25 de lei. Majorarea de 20 la sută este justificată, spun producătorii, iar clienţii cred că timpul pe care îl câştigă cumpărându-le merită... toţi banii.
Pe cât sunt de gustoase murăturile, pe atât sunt de sănătoase spun specialiştii. ŞI asta pentru că sunt bogate în vitamina C, esenţială în sezonul rece, dar şi în fibre sau probiotice naturale care ajută digestia.