Alimentul pe care românii îl consumă tot mai mult, din dorinţa de a renunţa la un altul. Restaurantele profită din plin
Românii au prins gustul mâncărurilor asiatice, pe bază de orez. Doar în ultimul an, vânzările acestei cereale au atins un record, depăşind un miliard de lei. Explicaţia e pusă pe seama dorinţei de a renunţa pe cât posibil la pâine. Şi importul de forţă de muncă din Asia contribuie la creşterea consumului.
De Ingrid Tîrziu la 04.02.2025, 20:00Consumul de orez a crescut treptat în ultimii cinci ani, ajungând la aproape 6 kilograme pe an. Este singura cereală care a întregistrat o creştere în ultimul an, prin comparaţie cu grâul, secara sau porumbul. Pofta pentru orez se vede şi în restaurantele asiatice. În ultimii şase ani, în România s-au deschis peste 1.000 de astfel de localuri.
Tot mai multe restaurante asiatice
"Dacă acum cinci ani foloseam undeva la 120 de kilograme pe orez pe săptămână, acum consumul a crescut la peste o tonă pe săptămână, lucru datorat şi popularizării bucătăriei asiatice. De obicei mănâncă role, care sunt pe bază de orez şi conţin peşte, în special cele cu somon sunt foarte cerute, cele cu ton, cele cu biban de mare", arată Sorin Zaharia, bucătar restaurant asiatic.
"Este foarte săţios, îmi ţine de foame. Mai ales în această combinaţie cu somon şi avocado este genial!", spune un client. În bucătăriile restaurantelor italieneşti, orezul face concurenţă pastelor. Amatorii de risotto caută acest preparat şi la restaurantele italieneşti, unde cele mai iubite sortimente sunt cele cu fructe de mare, cu brânzeturi maturate sau cu trufe. O porţie aici la restaurant porneşte de la 65 de lei.
Recomandările nutriţioniştilor
"Lumea nu obişnuia să consume risotto, pentru că era considerat ca un pilaf şi atunci avea o reticenţă, însă de câţiva ani încoace risottoul este chiar destul de comandat şi de apreciat pentru textura lui cremoasă", spune Raluca Gheorghicianu, ospătar.
Sunt mulţi şi amatorii de rondele expandate din orez, pentru că sunt săţioase şi au puţine calorii. Nutriţioniştii recomandă consumul de orez în cantităţi moderate pentru o dietă echilibrată. "E de preferat să alegem varianta sălbatică, nedecorticată pentru un aport mai mare de fibre. Orezul alb conţine doar partea interioară a boboului de orez. Este o opţiune bună pentru o persoană care vrea să scadă în greutate, dar trebuie gătit cât mai simplu. Orez plus carne, cartof plus carne, pot fi consumate şi atunci când scădem în greutate, dar trebuie să fim atenţi la cantităţi şi la modul în care sunt gătite", spune Şerban Damian, nutriţionist.
Deşi avem un consum în creştere, în ultimii cinci ani suprafaţa cultivată la nivelul ţării a scăzut de trei ori. Au rămas mai puţin de 20 de orezării în judeţele Timiş, Bihor, Brăila, Ialomiţa, Dolj şi Olt. Ceea ce înseamnă că importăm circa 80% din cantitatea necesară.