Am economisit de frică: Consumul de gaze din România a scăzut cu 25% față de ultimii ani
Preţurile mari la gaze i-au forţat pe unii români să seteze termostatul pe mai puţine grade. Şi industria a închis parțial sau total linii de producție din aceeaşi cauză. Aşa se face că, din august anul trecut şi până acum, consumul de gaze a scăzut cu 25% faţă de ultimii ani. Suntem unii dintre cei mai economi europeni.
De Lucia Cujbă la 22.02.2023, 17:44Cea mai semnificativă reducere a consumului de gaze a fost în industrie. Aici vorbim de consumatorii mari care nu au beneficiat de preţ plafonat, precum Alro, Azomureş şi Chimcomplex. Aceste companii au preferat, mai degrabă, să-şi sisteze activitatea decât să plătească facturi uriaşe.
Românii, mai chibzuiţi: au făcut economii la energie
În România, preţul din facturi nu a mai scăzut de un an. Plătim un tarif plafonat de 31 de bani pe kWh, de două ori mai mult decât în 2021. Experţii în energie spun că acest plafon ar trebui să scadă. Nu mai este justificat, având în vedere că și prețurile pe pieţele internaţionale au scăzut în ultima vreme. Acum, pe bursă, megawattul costă în jur de 50 de euro, la nivelul de acum un an şi jumătate.
Preţurile au scăzut cu peste 80% faţă de vârful din august, când reducerea livrărilor de gaze ruseşti a provocat Europei costuri de aproximativ o mie de miliarde de dolari, afectând economia regiunii şi alimentând inflaţia ridicată. Acum, Europa se redresează, vremea blândă a redus cererea pentru încălzire, în timp ce continentul a importat gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a compensa tăierea livrărilor de gaze din Rusia. Stocurile sunt acum la un nivel mult mai ridicat decât în mod obişnuit în această perioadă a anului.
- Cât de eficiente sunt sancțiunile occidentale împotriva Rusiei după un an de război? - Analiză Politico
- România va deveni cel mai mare producător de gaz din Europa: "Poate avea un rol esenţial pe continent în aceste...
- Europa a depăşit criza. Preţul gazului a scăzut sub 50 de euro pe megawatt-oră, pentru prima dată din august 2021
De ce a scăzut preţul gazelor în Europa
La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 4,8%, până la 49,50 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai redus nivel pe parcursul unei zile din septembrie 2021. Anul acesta preţul a scăzut cu aproximativ 35%, dar încă este dublu faţă de nivelul obişnuit pentru această perioadă a anului.
Analiştii avertizează că preţurile ar putea creşte dacă vremea se va răci semnificativ sau dacă vor exista perturbări în aprovizionare. Concurenţa cu Asia pentru gaze naturale lichefiate ar putea crea riscuri. Europa va trebui să umple depozitele cu o cantitate mai redusă de gaze din Rusia decât în vara anului trecut, susţin analiştii.
Livrările consistente de gaze lichefiate şi gradul ridicat de umplere a depozitelor de gaze conferă Europei încrederea necesară că va traversa restul iernii fără probleme în aprovizionarea cu energie. Preţul gazelor scade, ceea ce a mai eliminat o parte din îngrijorările cu privire la inflaţie şi economia europeană.