Amânarea ratelor pentru nouă luni, o soluție pe termen scurt. Avertismentul specialiștilor: se pot pierde sume uriașe în timp
Guvernul a aprobat astăzi măsura care le permite atât persoanelor fizice, cât şi firmelor să îşi suspende ratele bancare pentru nouă luni. Asta într-o perioadă în care dobânzile pentru creditele în lei ating record după record. Pe termen lung, însă, amânarea ratelor vine cu cheltuieli suplimentare.
De Greta Neagu la 03.07.2022, 08:20Greta Neagu, reporter Observator: "Trebuie să ne așteptăm la rate mai mari după această suspendare de nouă luni, iar la finalul creditului la un cost total mai mare. Fiecare rată este formată din dintr-o parte principală și o dobândă. În această perioadă de suspendare, de fapt înghețăm principala parte, iar dobânda se acumulează și se adaugă ulterior la ratele pe care le plătim."
Avertismentul specialiștilor
"Să presupunem că am plătit rate timp de cinci ani pentru un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani. Dacă amânăm ratele timp de nouă luni, vom plăti ulterior rate mai mari cu 56 de lei pe lună, iar costul final va crește și el cu 17.000 de lei.Specialiștii spun că cine ia în calcul o astfel de variantă trebuie să se întrebe dacă acum nu își permite acum să plătească ratele, va putea să facă acest lucru ulterior."
"Tot astăzi, indicele ROBOR la trei luni, cel care influențează creditele în lei luate până în 2019 a ajuns la un nou record, 4,61%. IRCC, valabil pentru împrumuturile mai noi va ajunge în luna octombrie, spun specialiștii, la nivelul de 4%. Amânarea ratelor intră în vigoare de la 1 iulie, iar cei care apelează la această soluție trebuie să demonstreze că le-au crescut cheltuielile lunare cu 25% în ultimele trei luni."