Aproape jumătate dintre tinerii români renunță la job după câteva luni. Ce-și dorește Generația Z
Aproape jumătate dintre tinerii români renunţă la job după doar câteva luni de la angajare. Patronii nici nu reuşesc să-şi cunoască personalul, că primesc deja demisii. E o nouă generaţie de angajaţi, spun experţii.
De Redactia Observator la 23.03.2019, 22:55- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Aproape jumătate dintre tinerii români renunţă la job după doar câteva luni de la angajare. Patronii nici nu reuşesc să-şi cunoască personalul, că primesc deja demisii. E o nouă generaţie de angajaţi, spun experţii. Tinerii din generaţia "Z" vor un salariu bun de la început, dar şi un program flexibil. Nicidecum 8 sau 10 ore, într-un birou, supervizaţi de şefi.
Tinerii care au cel mult 24-25 de ani sunt provocarea angajatorilor. S-au născut odată cu tehnologia. Sunt visători, optimişti, ambiţioşi. Însă, până îşi vor găsi jobul perfect sunt într-o continuă căutare.
Sergiu a terminat de trei ani facultatea, iar până acum a lucrat deja în trei firme din zona IT.
Sergiu Mihuleac, developer companie IT: Aş putea spune că sunt pretenţios pentru că în momentul în care am venit în această firmă am avut mai multe oferte şi am ales-o din cauza culturii companiei.
43% dintre tinerii români stau la primul loc de muncă cel mult un an, conform unui studiu realizat de o firmă de consultanţă.
(Reporter): Cât ai lucrat cel mai mult până acum la un loc de muncă?
(Tânăr angajat): 1 an de zile.
(Reporter): Şi cel mai puţin?
(Tânăr angajat): 2 luni.
Pretenţiile generaţiei Z sunt bine conturate: bani mulţi de la primul job, timp liber, bonusuri şi cât mai puţin stres.
(Reporter): Ce aşteptări ai de la locul de muncă?
(Tânără): Să-mi dea mulţi bani, mă rog, în măsura timpului de lucru, să am program flexibil, şi cam atât, să nu mă streseze.
În același timp, tinerii români pun preţ pe timpul liber, pasiuni şi viaţă socială.
TRAIAN ISPASIU, antreprenor în industria mobilei: Experienţe negative sunt foarte multe. Nu sunt statornici, sau te trezeşti că pleacă pur şi simplu fără să anunţe sau fără să stea într-un preaviz. Este o obişnuinţă care a devenit o normalitate.
În România, deficitul de forţă de muncă este de un milion de persoane, conform estimărilor ministerului de Finanţe.
Astfel, patronii caută soluţii pentru a-şi păstra cât mai mult angajaţii.
TRAIAN ISPASIU, antreprenor în industria mobilei: Există nişte bonusuri, este un salariu bază şi în funcţie de ce proiecte avem şi de ce alte activităţi facem în plus, sunt remuneraţi.
Multe dintre companii sunt dispuse să investească în pregătirea personalului. Pe Gabriel l-am întâlnit într-un atelier de mobilă şi tapiţerie.
”Am vrut să învăţ meserie şi am vrut să ajung să ajung designer de interior. Fiecare încearcă apele, să găsească acel ceva şi de asta cred că tinerii de astăzi schimbă tot mai mult locurile de muncă”, spune Gabriel.
GEORGE BUTUNOIU, Specialist HR: Cei din generaţia respectivă sunt oameni care sunt foarte axaţi pe aici, acum, şi pe senzorial. Nu mai sunt obişnuiţi cu raţionamentul abstract.
Deşi câştigul este important, mulţi tineri spun că sunt dispuşi să renunţe uşor la un loc de muncă, dacă nu sunt fericiţi. În România, salariul mediu este în jur de 3.000 de lei.