Asigurarea obligatorie a locuințelor se scumpește. Ce despăgubiri primesc românii în caz de cutremure, inundații sau alunecări de
Asigurările obligatorii de locuinţele ne vor costa 130 de lei pe an, în loc de 100. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea care majorează tarifele. Modificarea e valabilă în cazul construcţiilor din beton armat, metal sau lemn. Despăgubirea în caz de cutremure, inundaţii sau alunecări de teren rămâne însă neschimbată, 20.000 de euro. În prezent, aproape 2 milioane de locuinţe au asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale.
De Redactia Observator la 10.05.2023, 22:42Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, potrivit căruia suma asigurată pentru o locuinţă de tip A este de 100.000 de lei, iar pentru o locuinţă de tip B suma este de 50.000 de lei.
Actul normativ are ca obiect de reglementare introducerea posibilităţii încheierii contractului PAD în cadrul aceluiaşi contract cu alte asigurări facultative emise de alţi asigurători în sistem de coasigurare, a clarificării obligativităţii încheierii contractului PAD pentru toate imobilele cu destinaţia de locuinţe, indiferent dacă acestea sunt sau nu utilizate în acest scop, a modificării unor prevederi cu privire la dreptul de despăgubire în cazul construcţiilor la care au fost realizate modificări neautorizate asupra structurii de rezistenţă, precum şi stabilirea cuantumului despăgubirii de la asigurătorii care au eliberat contractul PAD.
Care sunt dezastrele acoperite de asigurarea obligatorie?
În textul legii se menţionează că dezastru natural este forma de manifestare a riscurilor de cutremur de pământ, alunecare de teren şi inundaţii ca fenomene naturale, care generează prejudicii materiale.
- Euroins România rămâne în insolvenţă. Judecătorii au respins cererea fostului lider RCA
- Euroins a atacat în justiție decizia ASF prin care i-a fost retrasă licența. Propunerea făcută de bulgari...
- Tarifele RCA, plafonate la nivelul din februarie începând de marţi. Cât plătesc şoferii pe asigurarea auto
Legea mai menţionează că persoanele fizice şi juridice asigură împotriva dezastrelor naturale, în condiţiile prezentei legi, toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, înregistrate cu această destinaţie în evidenţele organelor fiscale, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi pentru care s-a păstrat în fapt destinaţia de locuinţă.
"Pentru contractele anuale, suma asigurată care se acordă în temeiul prezentei legi, denumită în continuare sumă asigurată obligatoriu, este: 100.000 lei pentru fiecare locuinţă de tip A, 50.000 lei pentru fiecare locuinţă de tip B", se mai arată în lege. Primele anuale cuvenite pentru sumele asigurate sunt de 130 lei pentru suma prevăzută la locuinţele de tip A şi 50 de lei pentru cele de tip B.