Antena Meniu Search
x

Video Tarifele RCA, plafonate la nivelul din februarie începând de marţi. Cât plătesc şoferii pe asigurarea auto

Asigurare RCA plafonată. De marţi, 11 aprilie 2023, intră în vigoare tarifele RCA plafonate la nivelul preţurilor de bază practicate de asiguratori la data de 28 februarie 2023. Potrivit Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), la acea dată costurile au fost, în medie, cu 12% mai mici în comparaţie cu tarifele de referinţă publicate pe 7 martie 2023. Mult prea mari, chiar şi cu peste 40 de procente, dacă e să ne uităm cu un an în urmă. 

de Redactia Observator

la 11.04.2023, 14:20

Vezi și

Timp de şase luni, tarifele RCA vor fi plafonate la nivelul de luna trecută, nu la cel de anul trecut, aşa cum era iniţial proiectul. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a luat decizia la insistenţele asigurătorilor, care susţin că ar ieşi în pierdere dacă ar vinde la preţurile din 2022. Aşa că vom plăti în continuare şi cu 40 de procente în plus atunci când vom face asigurare obligatorie. 

Asigurările RCA, plafonate la nivelul din februarie 2023. Cât plătesc şoferii

Cât depre şoferi, momentan, aceştia nu pot verifica tarifele practicate de asiguratori, însă vor fi înştiinţaţi de noile preţuri de bază pentru orice asigurare nouă. Totodată, șoferul va primi bonus sau va fi penalizat în funcție de vechime și de istoricul de daune.

În medie, şoferii vor plăti mai puţin cu 12% decât acum. Tarifele însă sunt mult mai mari faţă de anul trecut. De exemplu, un şofer cu vârsta sub 30 de ani, cu o maşină cu un motor cuprins între 1,8 şi 2 litri, plătea în 2022, în medie 1.853 de lei. Acum a ajuns la un preţ de 2.505 lei. Un altul, cu vârsta între 41 şi 50 de ani plătea pentru un autovehicul de până în 1,6 litri 956 de lei. În 2023, acelaşi şofer achită şi 1.265 de lei. 

Pe acelaşi subiect

"Plafonarea tarifelor RCA intră în vigoare începând de astăzi, aşa că şoferii îşi vor putea încheia asigurări auto obligatorii la preţurile practicate de firmele de asigurare pe data de 28 februarie 2023 - preţuri care sunt, în medie, cu 12% mai mici în comparaţie cu tarifele de referinţă publicate la începutul lunii martie. Cel puţin asta susţine ASF. Unii şoferi ar urma să plătească în perioada următoare preţuri mai mici atunci când îşi încheie RCA-ul obligatoriu, dar alţii vor plăti în schimb preţuri mai mari, în funcţie de istoricul fiecărui şofer, dar şi de clasa de bonus în care se află acesta. Preţurile plafonate sunt mai mari în comparaţie cu cele de anul trecut, chiar şi cu peste 40 de procente în plus faţă de martie 2022. Plafonarea rămâne în vigoare pentru o perioadă de 6 luni, spun experţii din asigurări. Este doar o soluţie temporară, iar apoi ne-am putea trezi cu preţuri şi mai mari la asigurările obligatorii", spune Mădălina Chiţac, reporter Observator.

ASF vrea să prevină noi falimente

De asemenea, Autoritatea de Supraveghere Financiară lucrează la un proiect care ar urma să modifice legea privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă, în aşa fel încât să nu mai asistăm la alte falimente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aveţi asigurare obligatorie a locuinţei?
Observator » Stiri economice » Tarifele RCA, plafonate la nivelul din februarie începând de marţi. Cât plătesc şoferii pe asigurarea auto