Asigurări pentru trotinete electrice şi RCA de o zi pentru maşini. Autorităţile pregătesc schimbări radicale în trafic
Se pregătesc noi schimbări pe piața RCA. Cei care au trotinete sau biciclete electrice ar putea fi obligați să plătească asigurări. Uniunea Europeană cere noi reglementări, după ce accidentele în care au fost implicate aceste vehicule s-au înmulțit. O altă noutate este că pentru mașini s-ar putea încheia poliţe RCA valabile doar câteva zile.
De Florentina Lazăr la 03.07.2023, 19:59Trotinetele electrice sunt populare în marile orașe, dar pot fi un pericol pentru șoferi. Mai ales că unele ating viteze de 60 de kilometri la oră. "Nu sunt atenţi, sunt tineri, nesăbuiţi. Şoferii nu sunt toţi la fel de grijulii", spune o şoferiţă. Doar in 2022 în România s-au înregistrat 95 de accidente rutiere cu implicarea trotinetelor electrice. În urma acestora, 90 de persoane au fost rănite, iar 3 si-au pierdut viata. Cele mai multe accidente rutiere s-au produs din cauza vitezei, dar și neacordării priorității vehiculelor de catre conducatorii de trotinete electrice.
Asigurătorii spun că noile polite ar putea costa aproximativ 150 de lei pe an
Pentru a transpune în legislaţia românească o directivă europeană, Autoritatea de Supraveghere Financiară pregăteşte un proiect de lege prin care toti posesorii de vehicule autopropulsate, care se deplasează cu o viteză mai mare de 25 de kilometri la oră vor fi obligati să platească polite RCA. Vizate sunt trotinetele şi biciletele electrice. "Directiva privind asigurarea "Motor" la nivel european a fost într-un proces de dezbatere destul de îndelungat. S-a schimbat şi paradigma autovehiculului. Vehiculele, cum noi le ştiam, cu propulsie mecanică, ne gândeam la cele pe patru roţi. Dar între timp tehnica a evoluat", a declarat Dorel Duţă, broker asigurări.
Asigurătorii spun că noile polite ar putea costa aproximativ 150 de lei pe an. Acum, doar firmele care închiriază astfel de vehicule pe doua roţi sunt obligate să plateasca polite RCA. Pentru ceilalti posesori asigurarile sunt facultative. "Discutăm de un cost de 30 de euro pe an şi avem o limită de vătămări corporale şi răspundere civilă faţă de terţ de 1000 de euro", a declarat Marius Constantinescu, broker asigurări. Proiectul de lege vine şi cu alte modificări, dar pentru şoferi.
De anul viitor ar putea fi incheiate polite RCA cu o valabilitate mai scurta, de câteva zile sau chiar câteva ore, pe stil englezesc. Daca în acest moment, șoferii își pot încheia polițe de asigurare cu o valabilitate intre 1 - 12 luni, in noul proiect este specificat doar faptul că polițele de asigurare pot fi eliberate pe o perioadă de cel mult 1 an. "La acest moment, asigurătorii pun filtre în limitarea poliţei RCA pentru o lună de zile din caza fraudelor care se fac. Sunt situaţii în care fac poliţa azi, azi au accidentul şi îl declară mâine. Sunt asigurători care chiar cer poze în momentul în care chiar vrei să emiţi RCA pe o lună de zile", a declarat Marius Constantinescu, broker asigurări. Noul proiect prevede ca despăgubirile în cazul daunelor morale pentru accidente soldate cu decese vor fi plafonate.