Asigurările obligatorii pentru locuințe, mai scumpe din noiembrie. Cât vom plăti de luna viitoare pentru o poliță care acum costă 100 de lei
Asigurările pentru locuinţe se scumpesc cu 30% peste o lună. Vestea bună este că interesul românilor pentru astfel de poliţe e în creştere de la un an la altul, pe fondul catastrofelor din ultima vreme. Vestea mai puţin bună e că doar două din zece case sunt asigurate.
De Mădălina Chiţac la 10.10.2023, 20:52- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Mădălina Chiţac, reporter Observator: "Preţul pentru asigurarea obligatorie creşte de la 100 de lei la 130 de lei. Vorbim de acea asigurare care acoperă trei riscuri: cutremur, alunecări de teren şi inudaţii. Iar suma asigurată e de 100.000 de lei."
Valentin Ionescu, director ASF: "Din 2008 nu a fost modificată. Inflaţia din 2008."
"Suntem inundaţi de bucuria majorărilor de preţuri."
În ultimul an, numărul celor care şi-au asigurat casele a crescut, însă, chiar şi aşa, procentul rămâne foarte mic.
- Plafonarea tarifelor RCA dispare din 2024. Şoferii se tem deja de explozia preţurilor: "O altă şmecherie...
- Fără asigurare în faţa dezastrelor. Doar 20% din casele din România au o poliţă obligatorie. Numărul celor...
- Șoferii sfătuiți să nu aștepte până în ultima zi de valabilitate să încheie noi polițe RCA. Plafonarea...
Valentin Ionescu, director ASF: "Imediat după catastrofa din Turcia şi după cutremurul din Gorj am constatat o creştere a solicitărilor pe zona de asigurări obligatorii şi facultative de locuinţe. Populaţia conştientizează riscurile care derivă din anumite evenimente care ne pot afecta locuinţele. Obligatorie pentru că e făcută prin credit."
Nicio instituţie nu îi amendează pe cei care nu încheie asigurări obligatorii.
Nicoleta Radu, CEO PAID România: "Patru din cinci locuinţe nu sunt asigurate împotriva dezastrelor. Deci peste 7 milioane de locuinţe sunt fără niciun fel de protecţie în faţa acestor dezastre. Am avut situaţii când nu am putut să despăgubim oameni care ştiau că au asigurare şi s-au trezit că nu o mai au."
"Prezumpţia de "n-o să mi se întâmple" mie. Care, de fapt, e falsă."
Într-o dezbatere organizată de Antena 3 CNN și cotidianul Jurnalul, specialiştii au sugerat ca soluţie o campanie amplă de informare, organizată pe plan local de primării. Anul acesta, societăţile de asigurare au primit 3.500 de cereri pentru despăgubiri în cazul locuinţelor şi au plătit cinci milioane de euro.