Antena Meniu Search
x

Video Fără asigurare în faţa dezastrelor. Doar 20% din casele din România au o poliţă obligatorie. Numărul celor facultative, şi mai mic

La fiecare tragedie reintră în discuție importanța uneri asigurări facultative pentru locuințe. În cazul Crevedia, de exemplu, sunt 2 case complet distruse, iar alte 11 serios afectate. Proprietarii care vor să mai salveze ceva din ele, sunt puşi acum în situaţia în care să scoată singuri bani din buzunar. Ori o poliţă de asigurare i-ar fi putut despăgubi.

Claudiu Crăciunică
de Claudiu Crăciunică

la 01.09.2023, 18:07

Vezi și

Primul pas în asigurarea unei locuințe este polița obligatorie împotriva dezastrelor naturale. Însă aceasta acoperă doar 3 riscuri din cauze naturale: alunecări de teren, cutremur și inundație. Pasul al doilea și cel mai important este polița facultativă, pentru că aceasta acoperă aproape toate situațiile posibile: incendiu, explozie, trăsnet, furt sau inundații casnice.  

Cosmin Tudor, director dezvoltare PAID România: "Acesta este sistemul actual de asigurare în România, nu se poate emite o poliță pasul 2, facultativ, fără să existe o poliță pasul 1 obligatoriu." 

Cosmin Tudor, director dezvoltare PAID România: "Există amendă contravențională pentru persoanele care nu-și asigură locuințele deși sunt proprietari și e o amendă între 100 și 500 de lei, adică practic poate ajunge de 5 ori mai mare decât valoarea primei de asigurare pe un an de zile pentru poliță."

Câte case din România sunt asigurate?

Pe acelaşi subiect

La ora actuală, în România sunt aproape 10 milioane de locuințe. Mai puţin de două milioane au asigurare obligatorie. Iar proprietarii care au încheiat-o şi pe cea facultativă sunt şi mai puţini. 

Claudiu Crăciunică, reporter Observator: "Fie că locuiți la casă sau la bloc, pe lângă asigurarea obligatorie de tip PAD, o asigurare facultativă v-ar putea salva în cazul unui dezastru. Prețul este fix pentru cea obligatorie, de 20 de euro, însă pentru asigurarea facultativă prețurile variază între 8 și 12 euro la fiecare 10.000 de euro ai proprietății." 

Când vorbim de o asigurare completă, valoarea asigurată trebuie să fie cea reală din piață. Astfel, vom fi despăgubiţi doar parţial. Spre exemplu, dacă la o locuinţă de 100.000 de euro se asigură doar 20% din valoare, în cazul unui incendiu, vom primi doar 4.000 de euro. 

Andrei Iordănescu, broker de asigurări: "Chiar am avut daune pe incendiu unde nu au primit suma dorită pentru că ei au gândit-o: am nevoie doar în cazul unei inundații sau am nevoie dacă îmi ia vântul acoperișul, nu mă interesează să fac ca să nu plătesc bani mulți. Deși, statistic, vorbim de 19 incendii pe zi în România. Asigurarea costă destul de puțin, adică costă undeva la 20-30 la sută din valoarea unui RCA mediu."

"Eu am o locuință mică, nouă, și e asigurată exact, adică la valoarea de 36.000 de euro, plus bunurile din casă, cele mai importante. În momentul în care vezi ce se întâmplă în țara asta, dacă nu e în jurul tău ceea ce e peste tot, începi să te pui în gardă."

Bogdan Apostu, client: "Cea obligatorie asigură evenimente naturale și cea facultativă inclusiv anumite daune de forma incendiilor, inundațiilor și așa mai departe, într-o anumită limită. Cea facultativă este 707 lei pe an, iar cea obligatorie 20 de euro, cam atât."

Ultimele statistici arată că anual se încheie aproximativ 100.000 de asigurări obligatorii de locuință.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri economice » Fără asigurare în faţa dezastrelor. Doar 20% din casele din România au o poliţă obligatorie. Numărul celor facultative, şi mai mic