Antena Meniu Search
x

Video Plafonarea tarifelor RCA dispare din 2024. Şoferii se tem deja de explozia preţurilor: "O altă şmecherie financiară pe care românii o suportă"

Guvernul a decis prelungirea plafonării tarifelor RCA. Aşa că vom putea încheia în continuare asigurări la preţurile de la începutul anului. Iar dacă vestea e bună pentru cei cu poliţe la Euroins, măsura nu prea ajută piaţa de asigurări. Experţii spun că ne vom trezi, în 2024, cu o explozie a preţurilor

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 05.10.2023, 22:00

Vezi și

Mădălina Chiţac, reporter Observator: Şoferii îşi vor putea încheia poliţe RCA la preţuri plafonate, adică la preţurile practicate de companiile de asigurare pe data de 28 februarie 2023. Asta după ce Executivul a decis să prelungească această măsură până la final de an. În acelaşi timp, tot până la final de 2023 rămân în vigoare şi poliţele de la compania Euroins. 

Peste 1,5 milioane de poliţe Euroins încă sunt în vigoare

Ar mai fi în vigoare peste 1,5 milioane de poliţe Euroins

Valentin Ionescu, director ASF: Toţi cei care erau clienţi Euroins şi urmează să le expire RCA-ul în următoarea perioadă sau la începutul lunii decembrie, să aibă acces la aceleaşi tarife la care ar fi avut acces în prima parte a anului. 

Pe acelaşi subiect

Reporter: Cât plătiţi la RCA?

Şofer: Eu, că am avut şi incident..1.700 de lei.

Reporter: A crescut preţul?

Şofer: Da, cred că acum am şi mai mult, că le fac la an. 

Brokerii nu sunt însă de aceeaşi părere. 

Ştefan Prigoreanu, CEO companie brokeraj: Veniturile distribuitorilor au scăzut cu aproape 25% din zona RCA. 

Iulius Marian Firzack, deputat: Această plafonare nu face decât să amâne rezolvarea problemei din piaţa RCA. 

Preţul asigurărilor a crescut cu 3% în primele 6 luni

Cu tot cu plafonare, preţul asigurărilor a crescut cu 3% în primele 6 luni, faţă de anul trecut. Oricum, după ce dispare plafonarea, ne vom trezi din nou cu scumpiri la asigurările obligatorii. 

Iulius Marian Firzack, deputat: În cel mai fericit caz putem să vorbim de o creştere de 5-10%, iar în cazul cel mai pesimist ne putem aştepta şi la creşteri, pe unele segmente de clienţi, chiar şi de peste 50%. 

Şofer: O altă şmecherie financiară pe care, din păcate, românii o suportă. Vor fi nişte creşteri necontrolate. 

Blocajele din piaţa de asigurări continuă. Mulţi şoferi care au denunţat poliţele Euroins nu au primit niciun răspuns din partea companiei. Şi-au reînnoit asigurările şi s-au trezit cu două poliţe. Alţii circulă pe străzi fără RCA valabil. Din 2024 însă, noua lege îi va depista pe şoferii care nu au poliţă

Cum vor fi depistaţi în trafic şoferii fără RCA

Valentin Ionescu, director ASF: Putem folosi acele camere pentru a depista maşinile din trafic care nu au poliţă RCA. Şoferul depistat fără poliţă va primi o amendă şi i se va suspenda certificatul de înmatriculare. 

Tot de anul viitor, contractul RCA va putea fi suspendat în perioada în care maşina e avariată sau şoferul a rămas fără permis. Noile modificări ar trebui să mai calmeze piaţa de asigurări, zguduită de patru mari falimente în ultimii opt ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Plafonarea tarifelor RCA dispare din 2024. Şoferii se tem deja de explozia preţurilor: "O altă şmecherie financiară pe care românii o suportă"