Asigurările RCA, mai scumpe cu până la 40% faţă de anul trecut. Cât costă o poliţă cu decontare directă, în funcţie de vârstă şi tipul maşinii
Asigurările auto obligatorii s-au scumpit chiar şi cu 40% faţă de anul trecut. Efectul: poliţele cu decontare directă sunt în scădere. Costă cu câteva sute de lei în plus faţă de cele clasice. Şi chiar dacă oferă recuperarea rapidă a pagubelor, mulţi şoferi preferă să plătească mai puţin şi să aştepte mai mult.
De Redactia Observator la 22.07.2023, 09:11Mădălina Chiţac, reporter Observator: Tot mai puţini şoferi îşi cumpără poliţe RCA cu decontare directă. În primele 3 luni ale acestui an s-au vândut în jur de 100.000 de clauze de decontare directă, cu 10% mai puţine în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR: Preţul decontării directe a pornit de la 20 de lei. La un moment dat ajunsese la 30 de lei, 35 de lei. Astăzi s-a ajuns la câteva sute de lei.
Cât plăteşte un şofer pe o polită cu decontare directă
Un şofer din Bucureşti, care are sub 30 de ani şi conduce o maşină cu un motor de cel mult 1,6 litri, plăteşte peste 3.600 de lei pentru o poliţă pe 12 luni. Cu decontare directă, ar fi mai mult de 3.800 de lei.
În martie, din peste şapte milioane de poliţe RCA, doar aproape 400 de mii erau cu decontare directă. Companiile de asigurări spun că, deşi mai scumpă, această variantă este mai utilă.
Mădălin Roşu, preşedinte BAAR: Cum au fost cazurile cu companii mari gen city, euroins, pentru un client o astfel de soluţie poate ajuta la reparaţia mai rapidă sau la recuperarea prejudiciului.
Preţurile asigurărilor ar putea exploda din nou din luna octombrie
Plafonarea ţine sub control tarifele RCA până în octombrie. Dacă nu va fi prelungită, preţurile vor exploda şi vor scădea numărul de asigurări obligatorii. Din cele aproape 10 milioane de vehicule înmatriculate acum în România, un milion nu au RCA.