Video 83 de milioane de locuri de muncă ar putea să dispară. Care sunt cele mai afectate sectoare
Lumea se schimbă într-un mod accelerat în jurul nostru. Şi poate, acest lucru se vede cel mai bine pe piaţa locurilor de muncă. O mulţime de joburi tradiţionale au dispărut şi vor continua s-o facă, iar locul lor este luat de unele noi, care vin să acopere noile realităţi. Studii recente ne spun că în următorii 5 ani acest fenomen al schimbării va fi şi mai accentuat.
69 de milioane de noi locuri de muncă și eliminarea a 83 de milioane din cele 673 de milioane. E un set de date analizat în mai multe regiuni ale lumii, prezentat la Forumul economic de la Geneva anul acesta, de fapt, o scădere de 2% din ocupația actuală.
Deci provocările economice vor fi majore, va exista și o tranziție ecologică dar și o diferență de standarde, creșterea economică va fi mai lentă, inflația așa cum o știm deja, ridicată, iar deficitul de aprovizionare va fi o amenințare. Schimbări semnificative pe piața muncii vor fi provocate și de digitalizarea forțată sau de introducerea rapidă a tehnologiei în unele zone economice.
Creștere rapidă va fi în tehnologie și digitalizare, e simplu de dedus. Cei mai mulți respondenți ai studiilor din ultima perioadă spun că rolurile importante în companii de acest tip vor crește ca necesitate. Oamenii de știință, analiștii și specialiștii în date vor fi la mare căutare. Chiar și cei care nu cunosc deocamdată acest domeniu vor putea fi școliți pentru că importanța gândirii creative va fi esențială în anii următori.
Domeniile în care angajaţii ar putea dispărea
Comerțul digital va fi și el important. Se așteaptă ca nevoia din piață să fie de 2 milioane de noi angajați, cum ar fi specialiști în comerț electronic, în transformare digital și specialiști în marketing digital și strategie. Există domenii care decad. Rolurile de casieri, secretari, operatori de introducere date, vor scădea rapid în nevoia general. Dar asta datorită automatizării, în mod special. Care a ajuns la o tremie din sarcinile companiilor ce au legătură cu tehnologia, ca exemplu, creșterea fiind destul de mica față de 2020, desi preconizările erau mai mari.
Dar munca se va face în continuare și cu mâinile, nu doar cu mintea sau doar cu un computer. Nu este momentul să ne facem griji în privința artizanilor, a celor talentați care pot compune lucruri pe care nu le pot dovedi mașinile modern sau puterea creației de alt tip decât cel legat direct de inteligența computerelor. Oamenii vor modela și vor pune pe masă lucruri inovative, vor visa și vor contura soluții cum nimeni nu știe mai bine să facă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰