Antena Meniu Search
x

Video "Marea ieftineală" de la 1 august aduce şi scumpiri. Cât vor costa pâinea, laptele şi carnea după plafonarea TVA: "E ca un Black Friday românesc"

Scumpiri înainte de ieftiniri. Cu 10 zile înainte să intre în vigoare ieftinirile promise de guvern, clienţii observă că multe preţuri au crescut. Comercianţii iau măsuri ca să nu iasă în pierdere, spun economiştii.

de Redactia Observator

la 21.07.2023, 19:52

Vezi și

Clienţii au observat că în supermarketuri preţurile alimentelor de bază s-au mărit înainte de ieftinirea negociată de cabinetul Ciolacu. De exemplu, un litru de ulei care la începutul lunii costa 6 lei, acum se apropie de 7. Şi nu e singurul produs cu preţul puţin mai mare.

Client: Văd că s-au scumpit. Tot s-a scumpit deja. Nu s-a ieftinit.

Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară: În general cred că la produsele lactate, ceva la carne, pentru că la legume şi fructe este greu să crească ţinând cont că explodează piaţa noastră astăzi.

Adrian Negrescu, analist economic: Preţurile au început să crească speculativ înainte de momentul intrării în vigoare a ordonanţei, adică 1 august. Ca să aibă de unde să scadă, fără să fie afectate şi câştiurile retalerilor. E ca Black Friday românesc, în care preţurile se umflă înaintea evenimentului, ca apoi să fie reduse fără un efect real pentru buzunarul clienţilor.

Pe acelaşi subiect

Când intră în vigoare plafonarea adaousului comercial

Ordonanţa de plafonare a adaosului comercial intră în vigoare de la 1 august. Alimentele de bază, cum ar fi pâinea, laptele, carnea, fructele şi legumele se vor ieftini. Specialiştii spun că reducerile nu vor fi mari, ci de cel mult 10%. Asta înseamnă zeci de bani sau câţiva lei, în cel mai bun caz. Pe de altă parte, trebuie să ne aşteptăm şi la scumpiri. Marile magazine vor vrea să recupereze pierderea. Aşa că detergenţii, săpunul, pastă de dinţi sau produsele pentru curăţenie, de exemplu, vor avea preţuri mai mari. Concluzia: ce câştigăm pe-o parte, pierdem pe cealaltă. Aşa că un coş de cumpărături făcute după 1 august ne va costa la fel ca de obicei, dacă nu mai mult.

Un mare lanţ de magazine a redus deja unele preţuri fără să mai aştepte data stabilită de guvern. Micile magazine se pregătesc şi ele. Ştefania Grama are mai multe băcănii în Bucureşti. A făcut calculele şi ştie cu cât va ieftini alimentele.

Ştefania Grama, proprietar băcănie: Telemeaua pe care o avem, la 37,8 lei, va fi ieftinită la 36 de lei. La mălai şi făină avem adaos mic. Ceea ce înseamnă că scăderea va fi foarte mică, în jur de 40-50 de bani maxim.

Plafonarea adaosului comercial se va aplica trei luni. Reteilerii şi procesatorii nu vor avea voie să aplice o cotă mai mare de 20%. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » "Marea ieftineală" de la 1 august aduce şi scumpiri. Cât vor costa pâinea, laptele şi carnea după plafonarea TVA: "E ca un Black Friday românesc"