Astra Asigurări e în faliment! Ce se întâmplă cu asigurații companiei
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a solicitat, miercuri, intrarea în faliment a societății Astra Asigurări, care se afla în administrare specială, și a decis retragerea autorizației de funcționare
De Redactia Observator la 26.08.2015, 16:19- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a solicitat, miercuri, intrarea în faliment a societății Astra Asigurări, care se afla în administrare specială, și a decis retragerea autorizației de funcționare
"Astăzi, s-a întâlnit Consiliul ASF și a analizat situația societății Astra pe baza unui raport înaintat de KPMG (...) Potrivit concluziilor raportului sunt întrunite cele trei condiții legale care definesc starea de insolvență", a menționat președintele ASF, Mișu Negrițoiu.
Potrivit unui comunicat, acționarii majoritari ai Societății de Asigurare-Reasigurare Astra SA intenționau să aducă în companie 425 milioane de lei într-un termen de aproximativ un an, în cadrul unui plan de redresare financiară potrivit căruia asigurătorul ar trebui scos din procedura de administrare specială.
A doua etapă de majorare a capitalului social prevăzută de planul de redresare a Astra Asigurări s-a încheiat în 19 august însă nu au fost înregistrate subscrieri de capital semnificative și nici nu au fost adresate solicitări de prelungire a procesului de majorare a capitalului social al societății de către investitorii interesați, relevă informațiile transmise miercuri de reprezentanții KPMG, administratorul special al companiei.
ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială a societății Astra în februarie 2014, numind firma de consultanță KPMG Advisory în calitate de administrator special.
Planul de redresare al Astra întocmit de KPMG Advisory SRL a fost aprobat de ASF pe 7 aprilie 2014 și prevedea ca măsură principală pentru restabilirea indicatorilor de prudențialitate majorarea capitalului social cu o sumă de până la 490 milioane lei pe o perioadă estimată inițial la aproximativ un an.
Președintele ASF, Mișu Negrițoiu, a declarat, la jumătatea lunii iulie, că discuțiile referitoare la preluarea Astra sunt "destul de avansate" și există "șanse bune" să fie rezolvată problema în această vară sau, cel puțin, societatea "să intre într-un alt plan de redresare, cu un investitor strategic".
Negriţoiu a precizat că fondul are capacitatea şi resursele de a acoperi cererile de despăgubire ale asiguraţilor.
"Principala preocupare a ASF este protejarea clienţilor, împreună cu fondul de garantare", a spus şeful autorităţii.
Astra Asigurări este deținută de The Nova Group Investments România și Epsilon Estate Provider (99% din acțiuni), firme controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.