Avantajele şi dezavantajele creditelor în euro. Tot mai mulţi români se gândesc la împrumuturi în valută
ROBOR la trei luni, indicele în funcţie de care se calculează ratele la majoritatea creditelor în lei, se apropie de pragul psihologic de 8%. Astăzi a ajuns la valoarea de 7,56%. Asta înseamnă că ratele la credite în lei cresc tot mai mult, motiv pentru care tot mai mulţi oameni se gândesc la împrumuturi în euro.
De Redactia Observator la 26.07.2022, 16:00Greta Neagu, reporter Observator: Diferenţele dintre indicii la care se raportează creditele în lei şi Euribor valabili pentru împrumuturile în Euro sunt semnificative în momentul de faţă. Euribor la trei luni este la nivelul de 0,04%, în timp ce Robor la trei luni a ajuns azi la nivelul record de 7,56%. Aşadar, la un pas de 8% cât preconizau analiştii că va ajunge abia spre finalul acestui an. Chiar dacă aceste diferenţe le fac cu ochiul celor care vor să se împrumute în perioada următoare trebuie să ţină cont de faptul că în România sistemul bancar descurajează împrumuturile în Euro şi îi sfătuiesc pe oameni analiştii să se împrumute în moneda în care câştigă salariul, adică în lei. Pe de altă parte, în momentul de faţă doar 2 bănci acceptă refinanţări, trecerea de la împrumuturile în lei la împrumuturile în Euro şi mai sunt şi alte riscuri pe care ni le amintesc analiştii. De exemplu, o eventuală creştere a cursului ar putea influenţa ratele în Euro, dar şi Euribor va creşte în perioada următoare pentru că Banca Centrală Europeană a majorat şi ea dobânda principală cu 0,5 puncte procentuale.
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marţi la 7,56% pe an, de la 7,51% pe an, luni, un nivel mai mare fiind înregistrat pe 7 mai 2010, respectiv 7,81%, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR), citate de Agerpres.