Avem cele mai scumpe roşii din toată Europa. Cu cât vrea să vândă kilogramul un fermier din Ilfov
Mâncăm legume şi fructe mai scumpe decat grecii, spaniolii si italienii. Într-o singură lună, preţul acestora a crescut cu peste 6%. Asta în statistici, pentru că, dacă e să mergem în piaţă sau la supermarket, diferenţele sunt mult mai mari.
De Mădălina Chiţac la 15.03.2023, 12:23Ionuţ Dragomir are, în comuna Vidra din judeţul Ilfov, mai multe sere cu salată verde şi roşii. În acest an, a fost nevoit să reducă din suprafaţa cultivată.
Ionuţ Dragomir, fermier: Am redus din cauza costurilor. Ale încălzirii. Încălzim cu lemne. folosim undeva la 300 şi ceva de kg pe noapte. Trebuie minim 15 grade noaptea. Preţul seminţei, folia asta s-a scumpit, aţa de legat s-a scumpit.
Verdeţurile vor pleca din seră înaintea Paştelui, cu 1,8 lei legătura. Cât despre roşii....
Ionuţ Dragomir, fermier: Măcar 35 de lei. Sperăm noi să ieşim cu 35 de lei. Mergem la Pucheni, acolo vindem.
- Preţul unui singur castravete, într-un magazin din vestul Europei: 3,29 euro. "Am zis că nu văd bine!"
- Preţul unui singur castravete, într-un magazin din vestul Europei: 3,29 euro. "Am zis că nu văd bine!"
- Criză de legume în Marea Britanie. Unele magazine au raționalizat roșiile, castraveții și ardeii. Cu cât a...
Acum, roşiile se vând în pieţe şi supermarketuri cu 20 de lei pe kilogram. Sunt, evident, din import. De altfel, preţul tomatelor noastre îl depăşeşte pe cel din Italia, spre exemplu.
Vânzător: Un kilogram de roşii costă 3 euro şi 50 de eurocenţi.
În România, roşiile se vând cu 4 euro pe kilogram
Reporterii Observator au comparat preţurile din România cu cele din Italia, Grecia şi Spania. Concluzia? Avem cele mai scumpe roşii. Şi ceapa de la noi costă mai mult decât cea din Italia şi din Grecia. Preţul morcovilor e la fel cu cel din Italia. Doar când ajungem la cartofi ne putem lăuda că dăm mai puţini bani.
Dintre toate alimentele, cel mai mult s-au scumpit, in ultima lună, legumele, cu peste 6 procente. Asta arată datele oficiale. Iar dintre legume, în topul scumpirilor, se află cartofii. În doar 30 de zile, preţul unui kg a crescut cu 5 procente. Acum, în pieţe, un kg se vinde cu 4 lei.
Nici fructele nu sunt mai ieftine
Numai în ultima lună, acestea s-au scumpit, în medie, cu 5%. Avem, într-adevăr, cele mai ieftine mere, în comparaţie cu Italia, Grecia şi Spania. Însă, preţul bananelor de la noi din supermarket e mai mare decât cel din Italia şi Spania.
Care sunt explicaţiile pentru aceste scumpiri?
Dragoş Frumosu, sindicat industrie alimentară: Sunt costuri mari pe care fermierul român le suportă şi care se regăsesc în preţul final al legumelor. Pe deoparte importurile şi un joc al preţului. Evident că costurile au crescut şi în ţările de unde se fac aceste importuri.
În plus, suprafeţele cultivate sunt tot mai mici. Şi aşa am ajuns ca, în supermarketuri, să găsim cu greu produse româneşti.
Reporter: Cum se simte micul producător atunci când merge la supermarket şi vede că-s foarte multe din import?
Ionuţ Dragomir, fermier: Ne uităm la preţuri, facem poze, înghiţim în sec şi plecăm.
România importă, în special, roşii, ardei, dovlecei, vinete, salată sau chiar şi verdeţuri. Cea mai mare cantitate de legume vine din Turcia, dar aducem şi din Spania, Italia sau din statele arabe.