Avertismentul economiştilor: Viitorul Guvern va trebui să ia măsuri dure pentru a acoperi gaura din buget
Economia îşi revine după anularea alegerilor prezidenţiale. Bursa a încheiat săptămâna pe plus, iar euro rămâne sub pragul psihologic de 5 lei. Statul se poate finanţa acum la costuri rezonabile. Este liniştea dinaintea furtunii, spun economiştii. Pentru a acoperi gaura din buget, viitorul Guvern va trebui să ia măsuri dure.
De Florentina Lazăr la 09.12.2024, 08:27Anularea alegerilor a provocat euforie la Bursa de Valori. Investitorii au interpretat că a fost eliminat scenariul cel mai pesimist, cel cu privire la alegerea unui preşedinte cu simpatii pro-ruse şi concepte de naţionalizare.
"Am avut o reacție puternic pozitivă, imediat după anunțul că piața a crescut, în interval de 10-15 minute am avut o creștere de aproape 5%. Valoarea companiilor listate a crescut cu aprox 10 mld lei, 2 mld euro iar la închiderea ședinței creșterea a fost de aprox de 6 mld lei, adică 1,2 mld euro", a declarat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.
Creşterea vine după ce, timp de nouă zile, valoarea companiilor listate a scăzut cu 25 de miliarde de lei. "Dacă ar fi continuat direcția cu Călin Georgescu, practic statul intră în colaps și de aceea investitorii și-au pierdut încrederea pentru că au fost niște mesaje cheie pe care Călin Georgescu le-a anunțat: orice investitor străin va trebui să aibă acționar partener român 51% indiferent cine câți bani aduce, ceea ce era stupid. Pierdeam complet investițiile străine", explica Iancu Guda, specialist economic Observator.
Avertismentul economiştilor
Experţii spun că în perioada următoare nu vom mai vedea creşteri sau scăderi de avengură pe bursă. Deşi Banca Naţională a pompat 1.700.000.000 de euro pentru a ţine euro sub pragul de 5 lei, la unele case de schimb valutar s-a depăşit acest prag.
"Am văzut zilele trecute o presiune valutară la nivelu caselor de schimb mai ales, unde euro a crescut, a trecut de 5 lei şi puţin, dar a fost o cerere mare de valută în cash la casele de schimb. Probabil că zilele următoare această tensiune se va reduce semnificativ pentru că a fost o decizie care linişteşte pieţele", spune Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR.
Viitorul Guvern are în faţă o provocare uriaşă: să reducă deficitul bugetar, care ajunge la 8,58% anul acesta, cu mult peste ţinta estimată. Creşterea TVA, majorarea impozitelor pe profit şi dividende şi eliminarea facilităţilor fiscale sunt doar câteva scenarii din care viitorul Guvern va alege. Măsurile fiscale vor fi adoptate în primele 3 luni ale anului viitor şi vor aduce la bugetul de stat 23 mld lei. "Urmează nişte paşi dificili. Mă aştept să se facă reformele necesare, reforma statului, reforma clasei politice, să avem oameni competenţi", a transmis antreprenorul Dragoş Anastasiu.
Politica fiscală va influenţa inflaţia, care acum este pe un trend descendent. "Dacă, de exemplu, vom creşte TVA-ul, lucrul acesta va genera inflaţie, transmiterea e instantă. Dacă ne gândim la taxe puse asupra companiilor astea vor genera în general inflaţie ca orice taxă se transfera mai departe în preţul produsului", explica Adrian Codîrlaşu, preşedinte CFA România. În schimb, dacă va creşte taxarea muncii sau impozitul pe dividende, inflaţia va scădea.