Banca țărilor BRICS vrea să reducă dependența de dolar în lume. Ce împrumuturi va acorda
Țările BRICS se poziționează ca o alternativă politică și economică față de G7, grupul celor mai dezvoltate din punct de vedere state ale lumii. Acum, banca de dezvoltare fondată de aceste țări a pus în aplicare un plan de reducere a dependenței față de dolarul SUA, prin oferirea de împrumuturi în monedele controlate de Africa de Sud și Brazilia, conform FT.
De Adrian Popovici la 22.08.2023, 14:30Țările BIRCS au pus la cale un plan prin care vor să-și reducă dependența de dolar în lume și să consolideze un sistem financiar multipolar în care economiile lor să nu fie vulnerabile în fața deciziilor monetare luate într-o singură țară. Dilma Rousseff, cea care conduce Noua Bancă de Dezvoltare, a mai spus că creditorul din Shanghai ia în considerare cererile de aderare din aproximativ 15 țări și este probabil să aprobe admiterea a patru sau cinci. Ea a refuzat să numească țările, dar a spus că este o prioritate pentru NDB diversificarea reprezentării sale geografice.
"Ne așteptăm să dăm împrumuturi între 8 miliarde și 10 miliarde de dolari în acest an", a declarat aceasta. "Scopul nostru este ca 30% din tot ceea ce împrumutăm să fie într-o monedă locală", a mai adăugat Rousseff.
Ea a spus că NDB va da credite în ranzi, moneda Africii de Sud, și în reali, moneda Braziliei. "Vom încerca fie să facem schimburi valutare, fie să emitem împrumuturi (n.r. în cele două valute). Și, de asemenea, în rupii".
Țările BRICS construiesc o alternativă la sistemul financiar global dominat de SUA
- Cum îşi ţine Putin prietenii din BRICS aproape. Le oferă dreptul de a construi un modul pe viitoarea Staţie...
- Putin, trădat de prietenii din BRICS. Cum a fost forţată Africa de Sud să aleagă între Rusia şi SUA
- Putin vrea să organizeze propriile jocuri olimpice, în Rusia, doar cu ţările "prietene" din BRICS
Statele BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) au înființat NDB în 2015 ca o alternativă la instituțiile financiare dominate de SUA, cum ar fi FMI și Banca Mondială. NDB a dat împrumuturi de peste 33 miliarde de dolari pentru proiecte de infrastructură și dezvoltare durabilă și a încorporat țări precum Egipt, Bangladesh și Emiratele Arabe Unite ca membri suplimentari în ultimele faze de extindere.
Rousseff a spus că împrumuturile în valută locală vor permite țărilor membre să evite riscurile asociate cu schimbul valutar și variațiile ratelor dobânzii din SUA. "Monedele locale nu sunt alternative la dolar", a spus ea. "Sunt alternative la un sistem. Până acum sistemul a fost unipolar. . . va fi înlocuit cu un sistem cu mai mulți poli."