Antena Meniu Search
x

Video Puterea dolarului, o sabie cu două tăişuri: aduce scumpiri, dar şi o şansă de a face economii pentru unii români

Puterea dolarului îi încurajează pe cei care au bani de pus deoparte să economisească în moneda americană. De aproape o lună dolarul se menţine la pragul de cinci lei şi va continua să crească, spun analiştii, care mai recomandă să nu punem toate ouăle într-un singur coş. Cei cu venituri mici spun că s-ar mulţumi să economisească şi în lei, dacă ar avea ce. 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 17.10.2022, 21:08

Vezi și

Un dolar puternic e o sabie cu două tăişuri pentru economie. Pe de o parte aduce scumpiri la pompă şi preţuri mai mari la raft. Pe de altă parte - le dă o alternativă de economisire celor care au bani de pus deoparte. Unii şi-au făcut, deja, temele. 

Radu Șoviani, analist economic: Dolarul, pe termen mediu şi lung va creşte. Perspectivele de însănătoşire ale economiei americane sunt mult mai mari şi mult mai rapide decât economia din România. Ar trebui să tezaurizeze în dolari românii care au nişte bani de care nu au nevoie în momentul de faţă. 

CALCUL: Cât câștigă un român pe an la un depozit de 10.000 de lei, în dolari

Dobânzile medii în piaţă pentru depozite sunt însă mici în raport cu inflaţia. De exemplu, în cazul dolarului, este de doar 1,2%. La o sumă de 10.000 de lei economisită, câştigul după impozitare, este de doar 21 de dolari, adică puţin peste 100 de lei - la un depozit pe un an. 

Pe acelaşi subiect

Adrian Asoltanie, consultant financiar: Presupunem că e o economie pentru un termen scurt, să spunem că o să umblăm la banii respectivi într-un an, doi. O să ne uităm fie la depozitele în lei care sunt între şase şi zece la sută. Întotdeauna vei fi penalizat de inflaţie, ideea e doar să le protejezi puţin. 

Radu Șoviani, analist economic: Când ai inflaţie de 16 la sută declarată - în realitate mult mai mare, şi când ai un depozit la 7 la sută, 8 la sută, asta e o reţetă sigură de a-ţi pierde banii. După un an vei putea să cumperi mai puţine bunuri şi servicii cu 16 la sută. 

Unii români ar economisi, dar nu prea mai au ce

În ultimul deceniu dolarul a avut o evoluţie fluctuantă. Cea mai mică valoare a fost înregistrată pe 23 aprilie 2008: doi lei şi 23 de bani la cursul de schimb. În medie, din anul 2000 şi până acum moneda americană s-a situat la nivelul de 3 lei şi 50 de bani. În ultimele douăsprezece luni, însă, creşterile au fost din ce în ce mai mari. Dacă în octombrie 2021 un dolar era cotat la 4 lei şi 20 de bani, la jumătatea acestui an s-a apropiat rapid de un nou prag şi chiar a atins maximul istoric. 

Greta Neagu, reporter Observator: Dolarul a atins pentru prima dată nivelul de cinci lei în a doua jumătate a lunii septembrie şi, de atunci, a continuat să se menţină în jurul acestei valori. De altfel, la cursul de schimb anunţat de Banca Naţională a României moneda americană este peste nivelul euro şi va continua să fie aşa pentru încă o perioadă, spun analiştii. 

Radu Șoviani, analist economic: Sunt trei motive pentru care dolarul se întăreşte: dobânzile pentru dolari sunt mai mari şi în creştere. Al doilea motiv: criza generată şi de război face ca economiile să se ducă în valute de rezervă şi trei, pandemia a pus globalizarea pe revers. Acum companiile americane îşi aduc banii şi locurile de muncă acasă. 

Recomandarea specialiştilor este ca, în această perioadă, să avem un fond de urgenţă de câteva mii de lei, cash, în casă şi unul de siguranţă - echivalentul a trei luni de cheltuieli vitale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Puterea dolarului, o sabie cu două tăişuri: aduce scumpiri, dar şi o şansă de a face economii pentru unii români