Antena Meniu Search
x

Putin, trădat de prietenii din BRICS. Cum a fost forţată Africa de Sud să aleagă între Rusia şi SUA

Decizia lui Vladimir Putin de a nu se deplasa la summitul BRICS de la Johannesburg a scutit Africa de Sud de o situație dificilă, de a-l aresta pe liderul rus, acuzat de crime de război în Ucraina, relatează The New York Times

de Redactia Observator

la 20.07.2023, 16:18

Putin, trădat de prietenii din BRICS. Cum a fost forţată Africa de Sud să aleagă între Rusia şi SUA
Putin, trădat de prietenii din BRICS. Cum a fost forţată Africa de Sud să aleagă între Rusia şi SUA - Profimedia

Oficialii sud-africani se chinuiau de mai multe luni să rezolve o dilemă: Vladimir Putin, un aliat apropiat, urma să participe în august la un important summit BRICS ( o alianţă între Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) în țara lor. Dar erau obligați din punct de vedere legal să-l aresteze pentru că este căutat de un tribunal internațional care l-a acuzat de crime de război în Ucraina.

Africa de Sud a fost forţată să aleagă între stricarea relaţiilor cu Rusia sau deteriorarea relațiilor cu Statele Unite și Occidentul, care sunt parteneri comerciali importanți. Occidentalii au devenit din ce în ce mai iritați de apropierea Africii de Sud de Moscova. Putin le-a oferit miercuri sud-africanilor o cale de ieșire. 

SUA şi Occidentul au făcut presiuni asupra Africii de Sud

Președintele Cyril Ramaphosa a anunțat că Putin a decis, în urma unui acord comun, să nu participe la summit și că îl va trimite în locul său pe ministrul de Externe, Serghei Lavrov. Presa de stat rusă a transmis şi ea că Putin va participa prin videoconferință la summit. 

Pe acelaşi subiect

Faptul că Putin a făcut un pas în spate a uşurat pe moment dilema Africii de Sud, dar țara este nevoită în continuare să facă o echilibristică serioasă în timp ce încearcă să mențină legături strânse atât cu Rusia, cât şi cu SUA.  Africa de Sud s-a confruntat cu critici aspre din partea Statelor Unite pentru că au refuzat să condamne invadarea Ucrainei de către Rusia. Mai mult, oficialii americani au acuzat Africa de Sud că furnizează arme Rusiei, fapt negat de guvern. 

Preşedintele Ramaphosa, care se confruntă cu alegeri la anul, a fost criticat acasă că a adoptat o poziție prea blândă față de Rusia, care ar putea dăuna economic ţării sale. Guvernul american şi deputaţii de peste ocean au sugerat că SUA ar trebui să ia în considerare revocarea beneficiilor comerciale acordare Africii de Sud și să regândească parteneriatul. Dacă l-ar fi primit pe Putin fără să-l aresteze, Africa de Sud risca represalii. 

Putin, "mai uşor de convins" după rebeliunea Wagner

Putin a insistat timp de luni de zile că va participa la summit în persoană, deşi a fost rugat să rămână acasă sau să participe prin videoconferinţă. Şi-a îndulcit poziția după rebeliunea organizată de liderul Wagner, Evgheni Prigojin, potrivit unui oficial din guvernul sud-african. "Putin a devenit mai ușor de convins în urma recentelor probleme interne pe care le are", a spus oficialul.

Totuşi, un purtător de cuvânt al preşedintelui Ramaphosa, Vincent Magwenya, a declarat că nu știe dacă revolta Grupului Wagner a influențat în realitate decizia lui Putin, dar a confirmat că a fost rezultatul unor deliberări îndelungate. Oficialii sud-africani au spus în ultimele luni că se temeau şi că sosirea lui Putin va umbri agenda summitului BRICS, o alianţă care s-a prezentat ca o alternativă la o ordine mondială centrată pe SUA și Europa.

Oficialii sud-africani au acuzat națiunile occidentale de dublu standard după emiterea mandatului de arestare pe numele lui Putin pentru crime de război, în timp ce ei au scăpat de acțiunile Curții Penale Internaționale în legătură cu invazia Irakului și Afganistanului.

Ramaphosa a avertizat într-o declarație făcută marți că țara sa ar putea suferi consecințe grave dacă l-ar aresta pe Putin. Rusia a arătat clar că arestarea lui Putin ar fi o declarație de război, a spus Ramaphosa într-o declarație pe propria răspundere de 32 de pagini.

Kremlinul a negat că a făcut vreo amenințare directă la adresa Africii de Sud, dar purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că "este absolut clar pentru toată lumea ce înseamnă o încercare de a-încolţi pe liderul rus". Cel mai mare partid politic de opoziție din Africa de Sud, Alianța Democrată, a cerut unei instanțe din Pretoria să forțeze guvernul să-l aresteze pe Putin dacă acesta va participa la summitul din 22-24 august.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Putin, trădat de prietenii din BRICS. Cum a fost forţată Africa de Sud să aleagă între Rusia şi SUA