Băutura minune a sezonului. Este o sursă excelentă de antioxidanți și se prepară rapid: "Îmi place super mult"
A început sezonul florilor de soc! Copacii sunt plini, iar pieţile parfumate. Cel mai des, florile sunt folosite la socată. Pe cât este de gustoasă, pe atât e de sănătoasă. Nutriţioniştii spun că este o sursă excelentă de antioxidanţi.
De Angela Bertea la 09.05.2024, 20:34Florile de soc cresc peste tot, în grădini, în păduri şi pe câmpuri.
Angela Bertea, reporter Observator: Dacă nu aveţi timp să mergeţi să culegeţi soc, să ştiţi că îl puteţi găsi în piaţă. O astfel de pungă cu flori de soc vă costă cinci lei.
Vânzătoare: Doi lei grămăjoara, trei grămăjoare cinci lei, cu un leu, cum prind. Se culege când nu e ud, că dacă e ud se strică. Trebuie să fie culeasă cănd nu e plouat.
Băutura estivală preferată a clienţilor
Şi terasele au adăugat in ultimii ani socată în meniu. E băutura estivală preferată a clienţilor.
Client: Exact acelaşi gust ca al bunicii, nici foarte dulce, nici foarte acidulată. E perfectă.
Client: Consum şi iarna. E super bună, răcoritoare, nu are atât de mult zahăr ca un suc normal. E super bună, mie îmi place foarte mult. Îmi aminteşte de gustul copilăriei.
Gabriel Maxim, ospătar: De preferat ar trebuie să o consumăm cât mai rece pentru a simţi gusturile florale ale acestei băuturi. La noi, este o băutură care merge nu numai în sezonul cald, ci şi în sezonul rece.
Cum se prepară socata
Reţeta este simplă.
- Florile trebuie puse pe fundul borcanului, dar să rupi partea verde că e amară. Avem apă de izvor, apă proaspătă şi voi pregăti siporul între timp. După ce terminaţi cu florile, vă rog să aşezaţi lămâile. Eu pun, pentru fermentaţie, o boabă de orez la un litru de apă sau se se pun 10 grame de drojdie.
Peste flori se adaugă apoi siropul.
- Acoperim borcanul cu o farfurioară de sticlă şi îl punem într-un loc însorit timp de două-trei, până la patru zile. Vom mai amesteca o dată, de două ori pe zi cu o lingură de lemn şi socata noastră va fi gata.
Socata e o sursă excelentă de antioxidanți
Pe lângă gustul acidulat şi răcoritor, socata este şi sănătoasă.
Daniela Bălănucă, nutriționist: Are un conţinut ridicat de vitamina C, benefică pentru un sistem imunitar sănătos, la fel, este bogată în vitamina A, dar este o sursă excelentă de antioxidanţi. Dacă este neîndulcită se poate consuma în cantităţi nelimitate.
Din soc se mai pot face sirop şi dulceaţă.