Bicicletele românești au prins viteză în Europa. Am devenit al doilea producător din UE, depășiți doar de Portugalia
Bicicletele româneşti au prins viteză prin toată Europa. Ţara noastră este al doilea producător din Uniune, cu două milioane şi jumătate de biciclete, din care peste 50% au fost vândute la export. La noi, în lipsa pistelor sau din cauza regulilor neclare, circulatul pe două roţi cu pedale este o adevărată aventură în marile oraşe.
De Iulia Pop la 15.09.2022, 13:48Una din cinci biciclete vândute anul trecut în Uniunea Europeană a fost de fabricaţie românească. Cu peste două milioane şi jumătate de unităţi produse, România a fost depăşită doar de Portugalia la acest capitol.
Bicicletele de oraş sunt cele mai cautate
Aproximativ 60% dintre cumpărători aleg aşa ceva. Însă România produce mai multe tipuri de biciclete, inclusiv pentru cei cu nevoi speciale.
Iulia Pop, reporter Observator: O astfel de bicicletă este realizată, în premieră, în colaborare cu un medic şi este destinată persoanelor supraponderale. Suportă până la 180 de kilograme, iar scopul este să îi determine şi pe cei cu probleme de greutate să îşi schimbe stilul de viaţă.
- Mersul pe trotinete, doar cu buletinul. Primăria Capitalei vrea să introducă noi reguli pentru cei care circulă...
- 100 de lei pe an pentru a-ți parca bicicleta în siguranță: "Nu îi văd utilitatea, deocamdată. Nu există...
- Noi reguli în Capitală pentru cei cu bicicletă sau trotinetă. Simbolul care a apărut pe străzile din Centru
În funcţie de model şi dotări, preţurile variază între câteva sute de lei şi câteva mii de euro.
Toni Grigoriu, atelier biciclete: Vânzările au crescut foarte mult, începând cu anii 2020, 2019-2020 şi s-au extins în 2021.
Reporter: Cam câte biciclete aţi produs anul trecut?
Toni Grigoriu, atelier biciclete: Undeva în jurul a 25.000 de biciclete. Reuşim să vindem cam tot ce facem.
România produce multe biciclete, dar le vinde altora
Doar că le vindem altora. În România încă sunt puţini amatori de mersul pe două roţi. Infrastructura proastă şi poluarea ar fi de vină. Potenţial însă există. Tocmai de asta nemţii de la Corratec au deschis la începutul anului, la Timişoara, cea mai mare fabrică din Uniunea Europeană.
Konrad Irlbacher, proprietar fabrică de biciclete: Pentru a conecta Asia cu Europa, România este cel mai bun loc. Avem aici mulţime de produse speciale, inovaţia specială se vede în fiecare bicicletă, în fiecare cadru, în fiecare detaliu. În acest moment ne ocupăm, în special, de bicicletele electrice.
De altfel, cele mai multe fabrici de biciclete sunt în vestul ţării. Iar în Capitală există una care a reuşit să învie un brand legendar - Pegas.