"Cadou" de Anul Nou. Mâncarea s-ar putea scumpi cu până la 20% din ianuarie, efect al ordonanţei "Trenuleţ"
După ordonanţa care strânge cureaua pentru a face economii la buget, industria alimentară ameninţă că oamenii vor deconta măsurile Guvernului. În traducere, producătorii vor să scumpească mâncarea. Federaţia Patronatelor din Industra Alimentară a declarat că produsele se vor scumpi vizibil la raft pentru a putea susţine noile cheltuieli cerute de stat industriei.
De Florentina Lazăr la 31.12.2024, 13:54Guvernul a prelungit măsura plafonării adaosului comercial la alimentele de bază, începând cu 1 ianuarie 2025. Atenţie, este vorba doar despre acea listă de produse de bază. Speră ca, astfel, preţurile să nu crească la raft în primele luni ale anului următor.
Însă, după măsurile noi adoptate ieri de Guvern, în OUG "Trenuleţ", s-au eliminat facilităţile fiscale din industria alimentară şi agricultură, iar Guvernul a majorat pe ultima sută de metri şi salariul minim pe economie din aceste domenii la 4.050 de lei.
Costuri suplimentare pentru companii
Spre exemplu, la un lanţ de patiserii, bugetul actual de salarii este de 500.000 de lei pentru 94 de angajaţi din Capitală, din care 28 au un salariu minim pe economie. Aceste două măsuri care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025 înseamnă, de fapt, un cost suplimentar pentru această companie de peste 50.000 de lei.
Aşadar, produsele la raft s-ar putea scumpi cu până la 20%. Patronatele spun că am putea vedea, la rafturile supermarketurilor, începând cu luna ianuarie, creşteri de preţuri de peste 10%.