Video Reacţiile şoferilor, după ce prima zi din an a adus noi scumpiri la pompă: "Noi avem salarii ca în Germania?"
Prima zi din 2025 a adus şi primele scumpiri. De la carburanţi şi transport în comun, până la mâncare, taxe şi impozite. Încă de la miezul nopţii am putut vedea preţuri mai mari în benzinării, care vor crea măriri de preţuri în lanţ.
Lista scumpirilor de la 1 ianuarie 2025. Acciza la carburanți s-a majorat cu 6%. În ultima zi din 2024 la o stație de carburanți din centrul Capitalei un litru de benzină costă 7 lei și 19 bani și un litru de motorină se vinde cu 7 lei și 34 de bani. Pe 1 ianuarie, benzina s-a scumpit cu 17 bani pe litru, iar motorina cu 16 bani pe litru. Asta înseamnă că un plin de benzină ne costă cu 8 lei și 50 bani în plus, iar un litru de motorină se vinde cu 8 lei mai mult.
"Ne-am obişnuit, ce să mai, se întâmplă des", "La salariile care sunt doamnă normal că e super mare, noi avem ca în Germania?", se plâng şoferii. "Benzina şi în special motorina se duc pe lanţ în tot, inclusiv în alimente, ca inflaţie", explică Gabriel Biriș, expert fiscal.
Şi sancţiunile pentru şoferi sunt mai usturătoare
Şi sancţiunile pentru şoferi sunt mai usturătoare de astăzi. Punctul de amendă a crescut de la 165 la puțin peste 200 lei, iar asigurarea auto obligatorie costă şi ea mai mult. Majorările ajung la 30%, iar şoferii din Bucureşti/Ilfov plătesc cel mai mult. Şi călătoria cu metroul s-a scumpit, cu 45% - a ajuns la cinci lei: "Foarte scump este, vă daţi seama să faci 4 călătorii pe zi: 20 lei".
- Intrarea în Schengen, mană cerească pentru cei din apropierea vămilor: "Am luat țigări. Patru cartușe de...
- Produsul care se va scumpi cu peste 10% după modificarea unei reguli vechi de 12 ani. Care sunt preţurile acum
- Preţul gazului la Bursă a atins maximul ultimelor 14 luni. Experţii anunţă facturi cu cel puţin 50% mai mari
- Fermierii anunță dezastrul lăsat în urmă de secetă: cele mai slabe recolte de porumb și floarea soarelui din...
- Salarii mai mici cu 1.000 de lei pentru muncitori. Cât primesc acum la un brut de 10.000 de lei
Taxele și impozitele locale s-au majorat cu 10%. "Va fi mai rău decât 2024. Dar ştiţi că şi domnul Isărescu spunea că ar trebui să mai strângem puţin cureaua. S-au facut multe excese şi acum vine nota de plată", precizează Gabriel Biriș, expert fiscal.
Plătim mai mult pentru tutun şi băuturi alcoolice
Plătim mai mult pentru tutun şi băuturi alcoolice. Accizele au crescut şi pentru aceste produse. "Este o măsură prin care toată lumea suferă: companiile vând cantitate mai mică, oamenii pentru că au preţuri mai mari şi statul pentru că nu reuşeşte să încaseze mai mult", explică Iancu Guda, specialist economic Observator.
Marea lovitură ar putea să fie, însă, creşterea Taxei pe Valoarea Adăugată. "Nu se măreşte TVA-ul, mă tatuez pe mână, nu se măreşte TVA-ul!", a transmis Marcel Ciolacu, premierul României. "Eu voi face tot posibilul să construim bugetul anului 2025 fara majorare de cota la TVA și impozitul pe venit", a spus şi Tanczos Barna, ministrul Finanţelor.
Guvernul ar putea mări TVA la 21% sau ar putea elimina cotele reduse pentru alimente, medicamente, panouri fotovoltaice şi lemne de foc. Creşterea ei cu un singur procent ar aduce bugetulului de stat 6 miliarde de lei în plus.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰