Casele de pământ, inspirație pentru locuința eco a viitorului
Casele de pământ, care amintesc de copilăria la bunici, încep să-i inspire pe tineri. Cu pereţi din lut şi sobă să ţină de cald iarna, locuinţele eco au revenit la modă odată cu ecranizările despre hobiţi.
De Redactia Observator la 02.02.2019, 23:41Casele de pământ, care amintesc de copilăria la bunici, încep să-i inspire pe tineri. Cu pereţi din lut şi sobă să ţină de cald iarna, locuinţele eco au revenit la modă odată cu ecranizările despre hobiţi. O astfel de casă, ridicată cu mâinile goale doar din materiale naturale, am găsit şi în Constanţa. Acolo unde proprietarii au reuşit să creeze un univers de poveste.
Aşa arată casa viitorului. Ca în trecut. Locuinţa care începe să prindă contur este făcută din cob - denumirea în engleză pentru amestecul de pământ, apă, paie, argilă şi nisip. Compoziţia este frământată şi modelată cu mâna.
ALEC BENCHE, proprietarul casei "cob": Paie înmuiate în această argilă, una peste alta se lasă, se usucă, se pune, pe urmă iar se lasă, iar se usucă şi iese acest perete care este destul de rezistent.
Proprietarul casei scrie cărţi de poveşti. Locuinţa va arăta, la final, ca în basmele din imaginaţia lui.
ALEC BENCHE, proprietarul casei "cob": Arcada care dă a castel, cum spuneam, şi în stânga o să facem o altă bibliotecă mare. Cărţile sunt de preţ în casa noastră şi o să facem un mic culcuş aici, de citit.
Apa va fi încălzită cu panouri solare, iar interiorul, cu o sobă în formă de clopot pentru a păstra căldura mai bine.
Soba este inima casei, este locul în care se adună mebrii familiei, tocmai de aceea, proprietarii locuinţei au hotărât să aducă un meşter din Republica Moldova care să construiască această sobă cu clopote. Este un sistem extrem de eficient de încălzire. Această sobă are şi o prelungire care este încălzită şi care poate fi folosită drept pat.
Până acum, preţul se ridică la 90.000 de euro, dar mai e nevoie de 30.000 pentru a fi gata.
ALEC BENCHE, proprietarul casei "cob": Nimic nu se compară cu a avea o casă a ta, o casă naturală, care să-ţi dea liniştea şi starea emoţională să poţi să scrii oricând.
Pentru acest proiect, Alec a apelat la o arhitectă care de 15 ani a renunţat la viaţa de corporatist în Canada şi şi-a ridicat o casă de "hobit" în Sasca Montană, o localitate din Caraş-Severin.
ILEANA MAVRODIN, arhitect: Este un alt aer, este o umiditate naturală dată de aceşti pereţi din pământ. Au capacitatea de a absorbi umezeala. O casă care respiră, care trăieşte, care moare în momentul în care nu mai e locuită.
Casa ei a fost desemnată una dintre cele mai frumoase zece din lume. Şi lângă Bucureşti există o locuinţă asemănătoare.
IOAN MARCU, inginer constructor: O izolaţie termică foarte bună, dar se construiesc într-un timp foarte lung.
Locuinţa din paie şi lut poate rezista chiar şi la un cutremur de 9 grade.